Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kilogram koštao 383 KM

I ove godine BiH uvozila krv, kupljeno 65 kilograma

Foto: Pixabay
Ilustracija

“Radi se o komponentama krvi vrlo malih volumena (do nekoliko mililitara) koja služi za kontrolisanje aparata koji mjere komponente krvi (tzv. hematoloških brojača ili aparata koji određuju krvnu sliku pacijenta).

Da smo ponekad zemlja apsurda najbolje pokazuju podaci koji se mogu dobiti od zvaničnih državnih institucija.

Primjera radi, iako smo zemlja s najviše prirodnih izvora vode u Evropi, BiH i dalje uvozi vodu iz drugih zemalja, pritom troši na to milione maraka.

Velike svote novca

Ipak, podaci koje smo dobili iz Vanjskotrgovinske komore BiH govore da smo samo ove godine, dakle do avgusta mjeseca u Bosnu i Hercegovinu uvezli 65 kilograma ljudske krvi.

Zanimljivo da je BiH za tih 65 kilograma platila 24.896 maraka. U prevodu kilogram krvi košta 383 marke.

Istovremeno, nam je potvrđeno da smo u prošloj godini uvezli 141 kilogram ljudske krvi, a to je plaćeno 202.237 KM. Kada se sve to podijeli, dobijemo da je za kilogram krvi BiH prošle godine platila 1.434 KM.

Treba naglasiti da je Fokusu potvrđeno iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, da se ovdje ne radi se o uvozu ljudske krvi, nego o reagensima koji služe u svrhu određivanje krvne grupe, kao i o reagensima za naučnoistraživački rad, odnosno ispitivanja.

Komponenta krvi vrlo malih volumena

Jedna od kompanija iz BiH koja se bavi uvozom i distribucijom medicinske opreme i reagenasa za laboratorije jeste Bromabel iz Banja Luke. Kontaktirali smo ih, a oni su pojasnili da se ne radi o ljudskoj krvi koja se koristi za transfuziju ili se daje pacijentima.

“Radi se o komponentama krvi vrlo malih volumena (do nekoliko mililitara) koja služi za kontrolisanje aparata koji mjere komponente krvi (tzv. hematoloških brojača ili aparata koji određuju krvnu sliku pacijenta).

Da ponovimo nijednu od tih kontrola ili komponenti ne prima pacijent nego se radi o kontroli poznatih parametara sa kojom se upoređuje krv uzeta od pacijenta da bi se potvrdila ispravnost rada hematološkog brojača. Kontrola aparata je obavezna po dobroj laboratorijskoj praksi i svaka laboratorija u našoj državi je treba raditi”, naglasili su iz Bromabela.