Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Financijski paket EU

I dalje čekamo: BiH se još nada novcu iz EU

eu brisel zastava
Foto: Unsplash

Podsjećamo, za BiH je Planom rasta EU zasad planirano 70 miliona eura od ukupno milijardu eura.

Puno buke, pretežno od političara iz bh. entiteta RS došlo je nakon što je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto u Brisel poslala neusagalašen dokument, odnosno radnu verziju Plana rasta.

Šest milijardi eura

Podsjećamo, Plan rasta za Zapadni Balkan je najambiciozniji finansijski paket Evropske unije vrijedan čak šest milijardi eura.

Foto: Vijeće ministara BiH

Glavni cilj je da se u narednih deset godina udvostruči ekonomski rast u tim državama.

“Bosna i Hercegovina je ove sedmice uputila radnu verziju svog nacrta Reformske agende. Evropska komisija pregleda dokument i teku dalji razgovori sa Bosnom i Hercegovinom na tu temu, uključujući i na današnjem radnom ručku”, potvrdili su za Fokus iz Delegacije EU u BiH.

Zasad za BiH 70 miliona

Iako je Bosna i Hercegovina poslala nepotpun dokument koji ne odražava sve preporuke Evropske komisije, prema riječima Krišto ovaj dokument “dokazuje usaglašenost reformi potrebnih za dobijanje pomoći iz evropskog Plana rasta”.

Nezadovoljstvo iz SNSD-a

Podsjećamo, jučer je Milorad Dodik nazvao Borjanu krišto “nenavođenom raketom” jer je u Brisel poslala dokument sa trenutnim nivoom usaglašenosti.

Treba naglasiti da SNSD blokira tri tačke ovog važnog dokumenta.

Kako to obično biva, nakon Dodika, uslijedile su reakcije i “nižih”, barem po gabaritima, članova njegove stranke, pa je danas reagirao i Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

“Potpuno je neprihvatljivo da predsjedavajuća Borjana Krišto u Brisel šalje dokument o trenutnom nivou usaglašenosti reformi iz Plana rasta, s obzirom na to da on nije usaglašen”, rekao je on.

Košarac je istakao da o svim procesima na evropskom putu BiH mora se odlučivati uz potpuno primjenu mehanizma koordinacije.

Podsjećamo, za BiH je Planom rasta EU zasad planirano 70 miliona eura od ukupno milijardu eura.