Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Husein Bosnić ostaje iza rešetaka sedam godina

BiH

husein bilal bosnic

Vijeće Apelacionog odjeljenja Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine je 6. juna otpremilo drugostepenu presudu od 28. marta 2016. godine u predmetu Husein Bosnić kojom su odbijene kao neosnovane žalbe Tužilaštva i branioca optuženog Huseina Bosnića te je potvrđena prvostepena presuda Suda BiH.

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine od 05. novembra 2015. godine optuženi Husein Bosnić oglašen je krivim da je počinio krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti iz člana 202.a, u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti iz člana 202.b i organiziranje terorističke grupe iz člana 202.d stav 2. KZ BiH, i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina.

Protiv prvostepene presude žalbu je izjavilo Tužilaštvo BiH i to zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH žalbu uvaži, na način da se pobijana presuda u osuđujućem dijelu izreke presude preinači,