Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ozbiljan problem

Hroničan deficit policijskog kadra: Policajci odlaze u penziju, a nemaju zamjenu

Foto: MUPSBK

Samo u narednih nekoliko godina u tri kantona odlazi gotovo hiljadu policajaca u penziju

U većini kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, evidentan je nedostatak policijskih službenika. Konkursne procedure za prijem novih službenika u mnogim kantonima su u toku, dok su kapaciteti policijske akademije limitirani.

Dok kandidati čekaju da dođu na red za obuku, policijske uprave suočavaju se sa velikim brojem odlazaka u penziju. Kako bi se situacija olakšala, u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) policijski službenici iz drugih agencija sada će moći biti premješteni u Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) ovog kantona, navodi BHRT.

Ukupno 131 novi policijski službenik održavat će javni red i mir u Srednjobosanskom kantonu (SBK). Iako ih je hronično malo, iako su pod stalnom lupom javnosti, policijski službenici sigurnosnu situaciju održavaju na zadovoljavajućem nivou.

“Sa novim kadrom i novih 131 policijskih službenika smatram da će se to stanje održati”, kaže Faik Adilović, policijski komesar Uprave policije SBK.

I Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK) bogatiji je za 130 novih policijskih službenika.

“Ovo je nekakvo novo proljeće našeg MUP-a, nova mlada osposobljena policija”, kaže Marijo Marić, ministar MUP-a HNK.

Uprkos svemu ovome, ukupni deficit policijskog kadra u Federaciji BiH je evidentan.

Stoga, konkursa ne manjka.

Još 118 policijskih službenika u Zeničko-dobojskom kantonu, u Tuzlanskom 250, u Hercegovačko-neretvanskom 145, a u Srednjobosanskom kantonu 100 policajaca.

“Prijem novog policajca od momenta raspisivanja oglasa pa do stupanja na posao treba najmanje jedna i pol do dvije, pa čak i više godina dok se povede upravni postupak”, kaže Taib Spahić, bivši direktor Policijske akademije FMUP-a.

Za to vrijeme, policajaci svakodnevno odlaze u penziju. U tom trenutku nemaju adekvatnu zamjenu. Usporedbe radi, samo u narednih nekoliko godina u tri kantona odlazi gotovo hiljadu policajaca u penziju. Koliko je problem ozbiljan, govori podatak da u Unsko-sanskom trenutno nedostaje 140, a u Zeničko-dobojskom kantonu nedostaje 300 policijskih službenika.

“Imamo veliki broj odlazaka policijskih službenika u penzionisanje, dakle ispunjavaju uslove za penziju. To su generacije koje su došle ‘92 – ‘95 i oni mogu upisati svoj ratni staž kada hoće tako da sa sigurnošću nikad ne znamo bez koliko policijskih službenika ćemo ostati”, kaže Admir Gazić, policijski komesar Uprave policije ZDK.

Mnogo konkursa za prijem, a malo prostora i vremena. Limitirani kapaciteti policijske akademije u Sarajevu predstavljaju problem jer, nakon završetka konkursne procedure, kadeti po nekoliko mjeseci moraju čekati na početak obuke. U ovom trenutku 105 kadeta iz Zeničko-dobojskog kantona prolazi obuku, no do njihovog zvaničnog početka rada proći će još vremena.

“Imali smo sreću da smo relativno malo čekali, dva-tri mjeseca, tako da su oni upućeni na policijsku akademiju. Nadam se da ćemo i kod prijema ovih 118 policijskih službenika, kad završimo konkursnu proceduru, imati razumijevanja i da oni što prije odu na policijsku akademiju”, rekao je Emir Vračo, ministar unutrašnjih poslova ZDK.

“Policijska akademija će sigurno odgovoriti zahtjevima svih kantona, ja sam u to ubijeđen. Međutim, u zemljama savremene demokratije i Evropske unije to se sistemski vodi najmanje pet-deset godina unaprijed, koliko će otići u penziju, koliko će doći. Nažalost, nakon neuspjele reforme policije u Bosni i Hercegovini, ovdje se to vodi na ad hoc prijeme”, kaže Spahić.

Odnosno na prijeme kada je potreba očigledna, što rezultira na kraju da se policijski službenici suočavaju sa brojnim izazovima savremenog društva, ali i sigurnosnim prijetnjama koje uzrokuju svakodnevni pritisak pod kojim rade.