Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hitna sjednica

Hoće li izbori biti odgođeni: Šta kažu u CIK-u?

CIK BIH IRENA HADZIABDIC

U četiri općine ukupno su odsječena 23 biračka mjesta

Centralna izborna komisija je na današnjoj hitnoj sjednici, sasvim očekivano, raspravljala i o posljedicama poplava koje su zahvatile pojedine dijelove BiH Za sada nije donesena nikava odluka, ali će se stanje svakako pratiti.

Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić izjavila je danas da je CIK u stalnoj komunikaciji s općinskim i gradskim izbornim komisijama i da se prati situacija u poplavljenim područjima.

– Svima je poznato da trenutno imamo ozbiljnu vanrednu situaciju izazvanu poplavama u nekoliko gradova i općina. Stanje je najozbiljnije u Jablanici, ali i u Konjicu, Fojnici i Mostaru. Ako izbore ne bude moguće provesti, onda se oni odgađaju i u pravilu se provode u roku od sedam dana, a najkasnije 30 dana, od dana koji je određen za glasanje na redovnim izborima – navela je Hadžiabdić.

Napomenula je da će se o svemu donositi posebne odluke u stalnoj komunikaciji sa općinskim i gradskim komisijama, te da ova situacija zahtijeva puno detaljnih procjena.

Hadžiabdić je dodala da se 6. oktobra, na dan izbora, sva biračka mjesta otvaraju u sedam sati i da će biti otvorena do 19.00 sati.

– Međutim, već danas, 48 sati prije otvaranja biračkih mjesta, pa sve do njihovog zatvaranja, zabranjeno je objavljivati rezultate istraživanja javnog mjenja u vezi sa glasanjem i izborima. Također, sutra 5. oktobra u 7 sati pa sve do zatvaranje biračkih mjesta traje izborna šutnja – dodala je Hadžiabdić.

U tom periodu, kako je dodala, političkim subjektima zabranjeno je učestvovanje u javnim političkim aktivnostima, a zabranjeno je i medijsko izvještavanje o bilo kakvim aktivnostima koje se odnose na političku izbornu kampanju.

Uspostavljen glavni centar za brojanje u Sarajevu

Hadžiabdić je navela da je uspostavljen glavni centar za brojanje u Sarajevu koji je danas i zvanično počeo sa radom i da se trenutno u glavnom u centru radi predverifikacija glasačkih paketa pristiglih putem pošte.

– Do sada je stiglo oko 26.000 pošiljki iz inostranstva. Proces brojanja počinje tek u ponedeljak nakon što iz opština, odnosno gradova, dobijemo izborni materijal – dodala je Hadžiabdić.

U proteklom periodu je, prema njenim riječima, pristiglo 1.940 podnesaka u vidu prigovora i žalbi, koji se u najvećem broju odnose na preuranjenu kampanju, plaćeno političko oglošavanje, upis birača iz inostranstva, prigovore na imenovanje predsjednika i zamjenika biračkih odbora, ali i na govor mržnje, zlopotrebu resursa i zlopotrebu djece.

Hadžiabdić je rekla da su dosad izrekli 116 novčanih sankcija u ukupnom iznosu od 655.500 KM i da je  još 480 predmeta trenutno u radu.

– Birače pozivam da u što većem broju izađu na izbore i da svojom voljom doprinesu izboru lokalnih vlasti – istakla je Hadžiabdić.

Također je rečeno kako ni u jednoj od ovih općina izborni materijal nije ugrožen i nalazi se na sigurnim mjestima.