Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stomačna viroza

Hitna pomoć KS: Pacijenti se javljaju u noćnim satima zbog proljeva i povraćanja

hitna pomoc ks
Foto: sarajevo.ba

Treba sačekati sat ili sat i po od posljednjeg povraćanja, da se želudac malo umiri. Jer ukoliko uzmete tečnost na iziritiran želudac samo ćete još više pogoršati simptome i tek onda dehidrirati

Dvadesetak pacijenata javilo se u protekla 24 sata u centralnu ambulantu Hitne pomoći KS zbog povraćanja, proljeva i bolova u stomaku.

Koji su uzroci nije poznato jer se dijagnoza uspostavlja na osnovu kliničkih simptoma, bez izolovanja uzročnika.

Uobičajene brojke

Međutim, pretpostavka je da se radi o virusnim infekcijama koje jednako pogađaju pedijatrijsku populaciju i odrasle. Specijalista urgentne medicine Amar Kadrić kaže da se radi o brojkama koje su uobičajene za ljetni period.

– Uzročnici su najčešće norovirus i rotavirus kojima se pacijenti obično zaraze tako što diraju prljave površine i ne operu dobro ruke. Zatim, ako konzumiraju vodu ili hranu koja je došla u kontakt sa ovim virusima, koji su prilično otporni na visoke temperature, odnosno, stabilni su u vanjskom okruženju pa se pacijenti mogu lako zaraziti.  Što se tiče preventive, osnovna mjera je detaljno pranje ruku. Međutim, ukoliko se ipak razviju ti simptomi, veoma važno je da se u organizam ne unosi ništa od čvrste hrane dok traju povraćanje i proljev – kazao je Kadrić za Fokus.

Kako ne bi došlo do dehidracije, pacijentima se savjetuje da nadoknađuju tečnost pripravcima koji se mogu kupiti u apotekama. Oni imaju isti sastav kao infuzija i u obliku su šumeće tablete ili praška koji se razmućuje sa prokuhanom vodom.

– Važno je da se ne pravi greška koja je česta, a to je da se ovi pripravci uzmu odmah nakon povraćanja. Treba sačekati nekih sat ili sat i po od posljednjeg povraćanja, da se želudac malo umiri. Jer ukoliko uzmete tečnost na iziritiran želudac samo ćete još više pogoršati simptome i tek onda dehidrirati. Ukoliko je prisutan proljev, u terapiju se može uključiti probiotik – savjetuje Kadrić.

Djeca brzo dehidriraju

Pojasnio je i kada je pravo vrijeme da se potraži medicinska pomoć.

– Manja djeca do godinu ili dvije mogu brzo dehidrirati, pa je zato poželjno da se jave odmah kako bi se procijenilo stanje. Za odrasle ne postoji neko univerzalno pravilo. Neko povrati dva-tri puta i dehidrira, dok su drugi manje osjetljivi. U principu, ako ne bude poboljšanja i simptomi se nastave nakon nadoknade tečnosti onda se preporučuje odlazak ljekaru. Pacijenti se oporave nakon dva do tri dana kod kuće. Samo veoma mali broj njih treba hospitalizaciju, i tu se, uglavnom, radi o osobama sa nekim drugim težim oboljenjima – kaže doktor.

Virus se prenosi oralnim putem i prenošenje među ljudima je komplikovanije nego, recimo, kod gripe. Moguće je ukoliko se rukama dira površina na kojoj se nalaze neke izlučevine zaražene osobe, a onda se takvim rukama unosi hrana u organizam. Znači, ključno je često i detaljno pranje ruku. Ovaj broj od dvadesetak osoba koje su zatražile pomoć ljekara ne održava stvarno stanje raširenosti viroze, jer se građani tokom dana javljaju svom porodičnom ljekaru.