Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Herceg: Provest ću ono što dogovore SDA, HDZ i SBB

BiH

nevenko herceg

Sastanak rukovodstava kantonalnih odbora Hercegovačko-neretvanskog kantona SBB, SDA i HDZ koji je bio najavljen za danas Gradskoj vijećnici u Mostaru nije održan, jer se predstavnici SDA HNK-a nisu pojavili, javlja Anadolu Agency(AA).

Predsjednik KO SBB HNK-a Osman Macić je naglasio kako je ovaj sastanak bio dogovoren prije mjesec, ali da ga je otkazao predsjednik SDA HNK-a Edin Mušić sat vremena prije samog početka pismenim putem, navodeći kako je iz opravdanih razloga, te da se novi termin sastanka očekuje do kraja sedmice.

“Mušić se meni javio telefonski prije ovog sastanka i on je obećao da će do kraja sedmice on pismeno potvrditi kada će sljedeći sastanak biti i on bi trebao biti održan do kraja ove sedmice. SDA i SBB je dosad imao dosta sastanaka koji nisu bili javni, ali smo načelno dogovorili pozicije na kantonalnom nivou. Šta bi trebalo da pripadne po izbornom rezultatu SBB odnosno SDA-u. To su dva ministarstva, jedno veće i jedno manje ministarstvo za naniže ide omjer dva na prema jedan u korist SDA”, kazao je Macić.

Dva veća ministarstva su, kako je pojasnio, ministarstvo obrazovanja i ministarstvo finansija, te naglasio kako nisu tražili isključivo koja ministarstva nego da to bude jedno veće ministarstvo, a jedno manje.

“Ne bih rekao da ima raskola, vjerojatno se traži pogodan trenutak kad da se to sprovede u djelo. Ovo je dogovor na kantonalnom nivou na većem nivou tj, na federalnom znate da je uspostavljeno, a SBB je išao u tri kantona u vlast to je Sarajevski, Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton, a u ostalim kantonima nismo na vlasti. Mi smo dali podršku prije svega zbog samog stanja, jer znate da godinu dana nije bilo vlade i sad smo dali tu podršku i tada smo rekli iz SBB da nećemo naredna tri mjesece tj, do Nove godine nećemo tražiti bilo kakvu rekonstrukciju, a dobili smo informacije od Mušića da će u prvoj sedmici 2016 godine krenuti pregovori oko rekonstrukcije vlasti u HNK”, pojasnio je Macić.

Predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg je kazao kako je njegova obveza da provede stranački dogovor.

“Postojali su prethodni dogovori prije formiranja parlamentarne većine u devetom mjesecu kada SBB, kad se stvore uvjeti za rekonstrukciju vlasti na državnoj i federalnoj razini da se omogući ulaz u vlasti i u našoj županiji i ja sam svjedočio tim dogovorima i pregovorima i evo danas sam bio u ulozi predsjednika Vlade koji će dogovor koji stranke dogovore pravno i provesti. Što će biti i kako će biti to je na stranka HDZ, SDA i SBB”, zaključio je Herceg

Sastanak je bio najavljen s obzirom na mnogobrojne medijske upite vezane za rekonstrukciju izvršne vlasti u HNKŽ. Nakon današnjeg sastanka javnost su prema najavi trebale biti iznesene točne informacije vezane za implementaciju koalicijskog sporazuma u HNK.