Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

minirano područje

Helikopter gasi požar kod Maglaja, iz požarišta odjekuju eksplozije

Foto: BHRT

Pripadnici PVJ i DVD Maglaj, radnici ŠPD-a ZDK, sami mještani stalno su na terenu i prate situacijiu, a i članovi Airsoft klub “Alfa 203” Doboj jug došli su im u ispomoć

Helikopter Oružanih snaga BiH angažovan je od jutros u gašenju požara na području Maglaja. Zatražena je pomoć OSBiH jer vatra gori na nepristupačnom i miniranom području.

-Trenutno nema i ugroženih naselja, jer je napravljena odbrambena linija, ali nije moguće ući u područje za koje se sumnja da je minirano u proteklom ratu. Na nesreću, za razliku od drugih dijelova našeg kantona, sinoć nije bilo ni kiše na ovom području pa je vjetar uspio dodatno rasplamsati požar.

Pripadnici PVJ i DVD Maglaj, radnici ŠPD-a ZDK, sami mještani stalno su na terenu i prate situacijiu, a i članovi Airsoft klub “Alfa 203” Doboj jug došli su im u ispomoć.

Jučer su se sa svojom mehanizacijom uključili i radnici preduzeća koja su angažovana na izgradnji koridora Vc, rekao je Feni Džavid Aličić, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.

Već duže od 24 sata vatrogasci i brojni građani bezuspješno pokušavaju ugasiti požar na području Općine Maglaj. Gori šuma i područje koje je označeno kao minirano, zbog toga su se čule eksplozije na području Crnojevića.

Napravljen je obruč kako se vatra ne bi širila ka kućama. Trenutno stambeno objekti nisu u opasnosti, a tokom prethodne noći organizovane su i dežure.

Požar u mjestu Radojčići kod Maglaja aktivan je od ponedjeljka.