Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar odbrane bih

Helez nakon pada helikoptera: Nije mi jasno otkuda tolika negativna priča

helez pad helikoptera
FOTO: Facebook

Što se tiče za sutra najavljene vježbe Oružanih snaga BiH, Helez je kazao kako je donesena odluka da se vježba odgodi

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez posjetio je danas mjesto pada helikoptera Oružanih snaga BiH kod Jablaničkog jezera te je tom prilikom izjavio kako je u cijeloj priči najvažnije da u nesreći nitko nije stradao.

– Oružane snage BiH danas su imale generalnu probu pred sutrašnju redovnu vježbu pomoć civilnom stanovništvu, spašavanje na vodi. Naš helikopter zakačio je žicu od dalekovoda, dvije je presjekao, treća ga je oborila i pao je u vodu – izjavio je ministar Helez.

Dodao je kako je zahvaljujući staloženoj i brzoj reakciji pilota i ostalih članova posade nesreća završila bez ljudskih žrtava.

– Sada slijedi procedura vađenja helikoptera, ali prije toga treba obaviti uviđaj nakon kojeg ćemo poduzeti određene radnje u skladu s Ustavom i zakonom. Moram naglasiti da su već iz svijeta zvali i ponudili pomoć, od SAD-a, Turske i brojnih drugih država. Naravno, to je odgovor na ono što su Oružane snage BiH radile u proteklom periodu. Pomagali smo širom svijeta, da ne nabrajam države – kazao je Helez.

Imamo ukupno 11 helikoptera

Na novinarsko pitanje s koliko helikoptera Oružane snage BiH raspolažu nakon današnje nesreće, Helez je odgovorio da se radi o deset letjelica.

– Mi imamo ukupno 11 helikoptera i stvarno mi nije jasno otkuda tolika negativna priča da mi nemamo helikoptere. Sve je potpisano i plaćeno, još pet helikoptera treba doći i imat ćemo ih 16. Od tog broja imamo šest helikoptera za gašenje požara – istaknuo je ministar odbrane.

Što se tiče za sutra najavljene vježbe Oružanih snaga BiH, Helez je kazao kako je donesena odluka da se vježba odgodi.

Helez i Ahmić posjetili u Urgentnom centru članove posade helikoptera

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i zamjenik načelnika ZŠ Oružanih snaga BiH, generalmajor Mirsad Ahmić, nakon što su posjetili pripadnike Oružanih snaga na mjestu pada helikoptera, posjetili su i četvoročlanu posadu u Urgentnom centru Konjic, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

helez nakon pada helikoptera
FOTO: Facebook

Lično su se uvjerili da su svi članovi posade dobro, ljekari su im konstatovai lakše povrede te su pušteni kućama.

Ministar je istakao značaj obučenosti i prisebnosti članova posade te zahvalio pripadnicima Oružanih snaga BiH i Civilne zaštite Grada Konjic zbog požrtvovanosti i spašavanja članova posade.

Također je zahvalio osoblju Urgentnog centra Konjic na liječničkom tretmanu.

Istragu o okolnostima pada helikoptera provode Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.