Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar odbrane bih

Helez: Ipak će biti zatražena pomoć od susjednih zemalja u gašenju požara

Foto: Facebook/Pixsell

Na pitanje da li se moglo ranije reagovati, Helez je rekao “da nije do njega”

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez rekao je da je nakon razgovora sa načelnikom Foče Milanom Vukadinovićem o situaciji na požarištu rekao da je pokrenuo mehanizam da se zatraži pomoć od susjednih država – Crne Gore, Hrvatske i Srbije u gašenju vatre.

On je dodao da mu je načelnik općine Foča prenio da u jednom dijelu samo kanaderi mogu gasiti požar.

Procedura je sljedeća, ministar sigurnosti šalje zahtjev Vijeću ministara, koje traži pomoć od susjednih zemalja preko Ministarstva inostranih poslova i onda čekamo da dođu da pomognu”, rekao je on novinarima na Tjentištu, prenosi agencija Srna.

Vjetar raspiruje požar

Na pitanje da li se moglo ranije reagovati, Helez je rekao “da nije do njega”.

Direktor Helikopterskog servisa RS Boban Kusturić izjavio je danas da se očekuje da će se požar u Nacionalnom parku “Sutjeska” više rasplamsati tokom noći zbog jakog vjetra.

On je naveo da je deo požara, koji je zahvatio Nacionalni park “Sutjeska” kod Foče, stavljen pod kontrolu, ali da je ostalo još dosta vatre.

-Deo požarišta pri vrhu smo uspeli da saniramo, dok je ostao najkritičniji dio prema saobraćajnici, jer je tu požar zahvatio crnogoričnu šumu, rekao je Kusturić i dodao da se zbog jakog vjetra očekuje da će se vatra noćas rasplamsati.

On je izrazio nadu da će biti odobrena pomoć Srbije u gašenju vatre, te tvrdi da bi požar mogao biti ugašen prije tri dana da je bio na raspolaganju helikopter iz Srbije od pet tona zapremine.

-Sve ovo posle što se izdešavalo je, nažalost, posljedica tuđeg nerada i neodgovornosti, poručio je Kusturić.