Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hafiz Bugari uhapšen u Turskoj i deportovan u Crnu Goru

BiH

Sulejman Bugari

Portal “The Bosnia Times” piše kako su hafiza Bugarija početkom godine uhapsili carinici na istanbulskom aerodromu, a nakon dužeg zadržavanja i ispitivanja ga deportovali u Crnu Goru.

“Prilikom posjete Turskoj hafiz Sulejman ef. Bugari je zadržan na ispitivanju a zatim deportovan u Podgoricu. Niko se ni od državnih organa niti Islamske zajednice još nije oglasio o ovom incidentu”, objavio je portal.

Javnost do dan danas nije upoznata sa razlozima Bugarijevog odlaska u Crnu Goru, gdje je postao savjetnik crnogorskog reisa Rifata ef. Fejzića.

“Poznato je da se djelovanje harizmatičnog hafiza Sulejmana Bugarija, po mnogo čemu nekonvencionalno i netipično za vjerske službenike, nije dopadalo nekim utjecajnim strukturama unutar Islamske zajednice. Njegov ugled, da ne kažemo “popularnost” , tumačeni su kao “jeftini populizam”, a tako su ocjenjivana i njegova izuzetno posjećena i čitana predavanja i knjige”, piše Bosnia Times.

Prema pisanju portala, Bugari je pripadao mreži simpatizera pokreta “Hizmet” i njegovog osnivača imama Fetullaha Gulena, optuženog za državni udar u Turskoj.

Navodno su zbog toga turski vjerski zvaničnici upozorili bošnjačke kolege da uklone Bugarija iz Bosne i Hercegovine.