Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"persona non grata"

Grlić Radman objasnio zašto je Hrvatska dužnosnike Crne Gore proglasila nepoželjnim

mandic becic knezevic
FOTO: Pixsell
Andrija Mandić, Aleksa Bečić i Milan Knežević više ne mogu u Hrvatsku

Ubit će me žena, propade nam rezervacija za Rovinj”, napisao je Knežević

Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je da je da je njihova suverena procjena koga će proglasiti nepoželjnim u Hrvatskoj i da predsjednik Skupštine Andrija Mandić, potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić i poslanik Milan Knežević to zaslužuju jer su pogoršali odnose između Crne Gore i Hrvatske.

Hrvatska dosad podržavala sve aktivnosti Crne Gore u vezi s ulaskom u Evropsku uniju

Grlić Radman je rekao kako je Hrvatska dosad podržavala sve aktivnosti Crne Gore u vezi s ulaskom u Evropsku uniju.

Međutim, naglasio je da je potez koji je Crna Gora nedavno poduzela, a koji je pogoršao odnose između zemalja, bio neuspješan u očuvanju dobrosusjedskih odnosa.

Gordan Grlić Radman
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Gordan Grlić Radman

“Crna Gora je pokazala činom na koji je bila upozoravana, koji nije u skladu s dobrosusjedskim odnosima, da joj očito nije stalo do odnosa s Hrvatskom”, istakao je Grlić Radman.

U vezi s mogućim blokiranjem Crne Gore na putu prema EU, Grlić Radman je naglasio:

“Ne planiramo ih blokirati u EU, jer blokiranje obično nije evropska vrijednost i izbjegavamo ga kao instrument”.

“Međutim, uvijek postoje drugi mehanizmi kako bi se utjecalo na određene odluke. Crna Gora mora ispuniti određena mjerila kako bi završila neke procedure, a Hrvatska će uskočiti s našim mjerilima, jer još moraju odgovoriti na neka ratna pitanja. Smatram da je došao trenutak da se Crna Gora okrene vladavini prava i proevropskim vrijednostima”, zaključio je Grlić Radman.

Andrija Mandić, Milan Knežević i Aleksa Bečić nepoželjni u Hrvatskoj

Podsjećamo, Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske danas je notom koja je upućena Ambasadi Crne Gore u Zagrebu, izvijestilo Crnu Goru da je Republika Hrvatska proglasila Andriju Mandića, predsjednika Skupštine Crne Gore, Milana Kneževića, zastupnika u Skupštini Crne Gore, te Aleksu Bečića, potpredsjednika Vlade Crne Gore, nepoželjnima u Republici Hrvatskoj zbog sistematskog djelovanja na narušavanju dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom i kontinuiranog zloupotrebljavanja Republike Hrvatske u unutarnje političke svrhe.

“Žalimo što je većina u Skupštini Crne Gore odlučila zanemariti kontinuirane pozive Republike Hrvatske da ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na naše bilateralne odnose i evropski put Crne Gore. U tom kontekstu, djelovanje spomenutih političkih dužnosnika posebno se izdvaja, a njihovo postupanje nikako se ne može smatrati dobronamjernim i dobrosusjedskim u odnosu na Republiku Hrvatsku niti je u skladu sa deklarisanom cilju članstva Crne Gore u Evropskoj uniji”, poručili su.

Na ovaj se potez Hrvatska odlučila nakon što je u crnogorskoj Skupštini usvojen dokument o “genocidu u Jasenovcu”.

Bečić: I drugi su glasali

“Postoje i drugi predsjednici stranaka koji su glasovali i članovi su Vlade, tako da očito nema kriterija. Politike ima, kao i prije u odlukama nekih drugih susjeda. Kad su demokrati prije nekoliko godina glasali za Rezoluciju o Srebrenici, tada nas je Srbija stavila na ‘crvenu listu’, odnosno maltretirani smo satima prilikom svakog prelaska granice više od godinu dana dok ta mjera nije ukinuta. Sada repriza u nešto malo drugačijem obliku. Vrijeme je kao i u prvom slučaju majstorsko rešeto”, izjavio je lider Demokrata Aleksa Bečić komentirajući odluku Hrvatske.

Knežević: Ubit će me žena, propade nam rezervacija za Rovinj

Predsjednik prosrpske Demokratske narodne partije Milan Knežević na društvenoj platformi X objavio je fotografiju uz tekst:

“Znači, moj djed Milan po kome nosim ime, uzalud je poginuo na Đurđevdan 1945. godine, oslobađajući Karlovac od ustaša i nacista. Izgleda da su oni pobijedili, a mi izgubili. P.S. Ubit će me žena, propade nam rezervacija za Rovinj”, napisao je Knežević.