Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gratz: Tražimo uvođenje doživotne kazne za brutalna krivična djela

dennis-gratz11

Na dnevnom redu iduće sjednice Federalnog parlamenta naći će se Prijedlog o izmjeni i dopuni Krivičnog zakona FBiH koji je uputio Dennis Gratz, zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH.

“Svjedoci smo da je u posljednje vrijeme došlo do velikog porasta teških krivičnih djela na području Federacije BiH. Ovaj prijedlog ima za cilj da poveća kazne, ali i onemogući otkup zatvorske kazne za teška krivična djela protiv čovječnosti, vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom i djela protiv morala i spolne slobode. Mislim da je ozbiljna uvreda ovoj zemlji koja je proživjela teška kršenja međunarodnog prava u ratu to što još uvijek postoji mogućnost otkupa kazne zatvora za ova djela”, naglasio je Gratz dodavši da je praksa ove godine pokazala da se za relativno malo novca otkupljeni dijelovi kazne za teška krivična djela kao što su silovanje i ratni zločin.

“Također, Prijedlog podrazumijeva da se i za ona djela koja ne spadaju među teška krivična djela udvostruči iznos za otkup kazne sa 100 KM na 200 KM po danu”, rekao je Gratz istakavši i da se ovim prijedlogom uvodi i institut doživotnog zatvora, umjesto dosadašnjeg dugotrajnog.

“Institut doživotnog zatvora nije nikakva rijetka pojava na evropskom kontinentu. Uvođenjem doživotnog zatvora u zakonodavstvo FBiH postigla svrha kažnjavanja krivičnih djela koja imaju elemente posebne brutalnosti i svireposti. Neka od tih djela su počinjena nad maloljetnicima, osobama sa posebnim potrebama i drugim ugroženim kategorijama. Uvođenjem doživotnog zatvora ćemo postići i preventivni efekat. Trebam napomenuti da je za ova djela moguće dobiti pomilovanje ili uvjetni otpust po postojećem zakonu”, rekao je Gratz.

Prijedlog zakona uvrštava povrede osnovnih prava radnika među krivična djela, a donosi i kaznene odredbe vezane za neovlaštenu biomedicinski potpomognutu oplodnju.