Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gratz: Smanjiti broj kantona zbog ušteda, ali ne radi trećeg entiteta

BiH

Dennis Gratz nasa stranka

Povodom najave predsjednika SDA i člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića da bi trebalo krenuti u ujedinjavanje Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona, oglasio se Dennis Graz, predsjednik Glavnog odbora Naše stranke i zastupnik u Parlamentu FBiH.

„Ocjena da su kantoni finansijski neodrživi i da bi trebalo krenuti ka pojednostavljivanju administracije nije sporna, ali spajanje kantona po etničkom principu nije dopustivo budući da bi vodilo daljoj etničkoj podjeli zemlje. Logika po kojoj Srednjobosanski kanton treba da bude ujedinjen sa Hercegovačko-neretvanskim, a ne, recimo, Zeničko-dobojskim, s kojim je u prirodnijem geografskom odnosu, nesumnjivo je vođena isključivim ciljem da se ujedine kantoni u kojima bi jedna etnička skupina (u ovom slučaju Hrvati) činila većinu u ‘svom megakantonu’ i predstavlja korak ka realizaciji HDZ-ove politike formiranja trećeg entiteta. Jednostavno rečeno, pristaje se na logiku po kojoj Travnik treba da bude u istom kantonu s Neumom, a ne, recimo, sa Zenicom s kojom je prirodno spojen Lašvanskom dolinom, samo da bi ispoštovao neprirodni koncept HDZ o etničkom krojenju, ili bolje reći raskrajnju BiH“, kazao je Gratz.

„Posljednja presuda Ustavnog suda FBiH u vezi sa Klubom Srba pokazala je da postojeće ustavno uređenje Federacije predstavlja kamen spoticanja za sve reformske procese i EU integracije. Parlament FBiH se trenutno nalazi u takvom zapećku da postoji ogromna potreba za sveobuhvatnom izmjenom Ustava. Naš stav je da kriteriji za uspostavljanje novih jedinica trebaju biti: kompleksna geografska regionalizacija, metodološki koncepti regionalne politike EU i samoodrživi koncept regija“, dodao je.

“Teritorijalnu strukturu federalnih jedinica moraju odrediti eksperti za geografiju i ekonomiju. Etnički kriteriji, iako se mogu uzeti u obzir, ne smiju biti korišteni za isključivanje fizionomskih i drugih cjelina koje su uspostavljene reljefnom strukturom, riječnim slivovima i saobraćajnicama. Politički cilj izmjene Ustava mora biti usklađivanje sa EU normama o građanskom predstavljanju, a ne o utvrđivanju sistema predstavljanja etničkih kolektiva”, zaključio je Gratz.