Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gratz traži izvještaj o pomilovanjima u prošloj godini

BiH

Dennis-Gratz2

Zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Dennis Gratz uputio je zastupničko pitanje prema predsjedniku Federacije Marinku Čavari (HDZ) – zašto nije dostavljen izvještaj o pomilovanjima za 2016. godinu, saopćeno je iz Naše stranke.

– Ustavno pravo predsjednika Federacije na pomilovanje praćeno je zakonskom obavezom da se dostavi izvještaj o pomilovanjima. Predsjednik FBiH je dužan, pored broja pomilovanja, navesti i naziv krivičnog djela za svako pomilovanje pojedinačno. Aktuelni predsjednik FBiH Marinko Čavara nije dostavio izvještaj u roku (31. mart ove godine) čime nije ispunio svoju zakonsku obavezu. Javnost u Federaciji trenutno nije upoznata s podacima o tome – koliko je pomilovanja osuđenicima u Federaciji dao Čavara. Kao zastupni građanki i građana Federacije, a u ime principa transparentnosti rada vlasti, uputio sam zastupničko pitanje o razlozima nedostavljanja izvještaja“, kazao je Gratz.

Gratz je dodao da, „s obzirom na loša iskustva i afere sa pomilovanjima, koje je imao prethodni predsjednik
Federacije Živko Budimir svako skrivanje informacija od javnosti u ovoj oblasti navodi na ozbiljne sumnje“. U saopćenju Gratz navodi i da je „nedostavljanje izvještaja o pomilovanju još jedan grubi udar HDZ-a na pravni poredak, preko institucije pomilovanja, nakon skandalozne inicijative državnog ministra pravde Josipa Grubeše da se, preko izmjena zakona, omogući pomilovanje za počinioce ratnih zločina, pa čak i izvršioce genocida“.