Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gradonačelnik Bijeljine

Gradonačelnik Ljubiše Petrovića neracionalno trošio i nezakonito zapošljavao

Foto: Grad Bijeljina

Petrović se uglavnom koncentrisao na obezbjeđivanje radnih mjesta unutar Gradske uprave Bijeljina, što je potvrdio i izvještaj Jedinice za internu reviziju ove lokalne zajednice

Petrović se uglavnom koncentrisao na obezbjeđivanje radnih mjesta unutar Gradske uprave Bijeljina, što je potvrdio i izvještaj Jedinice za internu reviziju ove lokalne zajednice

Iako je obećavao da neće praviti podjele među ljudima i da će raditi u interesu svih građana, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović to obećanje nije u potpunosti ispunio.

Tokom njegovog mandata bilo je i neplanskog zapošljavanja radnika, ali i nenamjenskog trošenja novca iz gradske kase.

Obezbjeđivanje radnih mjesta

Petrović se uglavnom koncentrisao na obezbjeđivanje radnih mjesta unutar Gradske uprave Bijeljina, što je potvrdio i izvještaj Jedinice za internu reviziju ove lokalne zajednice.

Tako je interna revizija utvrdila da je Grad Bijeljina u 2022. godine utrošio više od milion maraka neplaniranih sredstava za bruto plate radnika primljenih na određeno vrijeme i za naknade lica angažovanih po ugovoru o djelu.

U njihovom izvještaju je navedeno da je taj novac potrošen na angažman 82 lica za koje nisu bila planirana sredstva.

Pored pomenutog prekoračenja zbog neplaniranog prijema radnika na određeno vrijeme i zaključivanja ugovora o djelu, revizori su istakli i da su zaposleni paušalno nagrađivani.

Neplansko zapošljavanje

Isti izvještaj je otkrio i da je Petrović suprotno zakonu zaključio ugovore o djelu sa 15 lica za obavljanje poslova iz nadležnosti gradske uprave i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS (RUGIPP).

Ustanovili su da je na taj način “neracionalno i nenamjenski utrošeno najmanje 76.166 KM”. Ugovori su zaključivani za potrebe eksproprijacije u svrhu uređenja toka rijeke Drine, a interna revizija nije mogla da utvrdi da su plaćeni poslovi i izvršeni. Takođe, utvrdili su i da nije bilo potrebe za njihovim ugovaranjem, jer ti poslovi spadaju u nadležnost RUGIPP-a.

Iako je interna revizija utvrdila da je Petrović debelo probio budžet u 2022. godini zbog neplanskog zapošljavanja, prvi čovjek ove lokalne zajednice nije promijenio navike pa je tako i lani raspisao konkurs za 29 pripravnika sa visokom i srednjom stručnom spremom.

Da ima viška zaposlenih u Gradskoj upravi Bijeljina pokazala je Informacija o stanju zaposlenosti u kojoj je navedeno je u ovoj lokalnoj administraciji pored 341 stalno zaposlenog službenika angažovano još 151 lice zaposleno na određeno vrijeme i 13 po osnovu ugovora o djelu. To je 130 više angažovanih na određeno i po ugovoru o djelu nego što dozvoljava zakon.

Foto: Grad Bijeljina
Gradska uprava Grada Bijeljina

Praksu novog zapošljavanja Petrović je nastavio i ove godine kada je nekoliko dana prije početka izborne kampanje raspisao konkurs za zapošljavanje čak 30 pripravnika u Gradsku upravu na određeno vrijeme.

Na probleme u trošenju budžetskih sredstva je ukazala i budžetska inspekcija Ministarstva finansija RS. Utvrdili su da je Petrović u prva dva mjeseca 2023. godine nezakonito i mimo Odluke o izvršenju budžeta realocirao više od 1,3 miliona maraka.

Da je gradonačelnik u svom radu imao mnogo promašaja utvrdila je i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS koja je Gradu Bijeljina za prošlu godinu dala negativno mišljenje.

Revizori su, između ostalog, utvrdili da je Grad Bijeljina stvorio obaveze iznad okvira utvrđenog budžetom, što nije u skladu sa zakonom, a zamjerke su imali i na zapošljavanje na određeno vrijeme na period duži od 60 dana, kršenje Zakona o javnim nabavkama i drugo.

Ovim izvještajem bavi se i Republičko javno tužilaštvo.

Petrovićev mandat na čelu Bijeljine obilježio je i pokušaj opoziva koji nije uspio te on na krilima tog uspjeha ulazi u borbu za novi mandat.