Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kanton sarajevo

Građani, oprez! Ponovo poništen tender za održavanje semafora

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Već mjesecima neke sijalice rade, druge pregorjele, pa ni vozačima niti pješacima nije jasno ko i kada se treba zaustaviti ili krenuti

Više od pola godine Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo nije u stanju riješiti problem (ne)održavanja semafora na gradskim ulicama.

Fokus je već pisao o opasnostima kojima su izloženi učesnici u saobraćaju jer svjetlosna signalizacija na velikom broju raskrsnica djelimično nije u funkciji. Neke sijalice rade, druge pregorjele, pa ni vozačima niti pješacima nije jasno ko i kada se treba zaustaviti ili krenuti.

Poslove održavanja semafora do marta ove godine obavljala je firma STEP d.d., koja je bila jedini ponuđač i na novom tenderu, vrijednom pola miliona KM. Međutim, nisu dostavili svu potrebnu dokumentaciju, pa je postupak javne nabavke poništen.

Treća sreća

Iako je Ministarstvo moglo istog dana raspisati novi tender, to je učinjeno sa skoro dva mjeseca zakašnjenja. I opet ista priča. Ponovo se prijavila samo kompanija STEP, a Ministarstvo je utvrdilo da se radi o ponuđaču koji je kvalificiran za pružanje tražene usluge.

Fokusu je u augustu rečeno da je postupak u fazi potpisivanja okvirnog sporzuma i odmah prvog pojedinačnog ugovora za sve kvarove koji su se dogodili u periodu van redovnog održavanja. No, do toga nije došlo.

Naime, Komisija za javnu nabavku izvršila je pregled i ocjenu dostavljene ponude i uočila računsku grešku.

Ponuđač je naznačio da će dati popust od oko 85.000 KM na planiranu cijenu od 500.824 KM, ali je u konačnici, umjesto da oduzme, sabrao ova dva iznosa i ponudio konačnu cijenu od 585.964 maraka. Na poziv Ministarstva saobraćaja da dostavi saglasnost za ispravku greške STEP d.d. nije odgovorio, te je tender ponovo poništen, a svjetla na semaforima ostala ugašena.

Iako je očito da STEP d.d. nema konkurencije kada se radi o ovim uslugama, to ne bi smio biti alibi nadležnima za nerješavanje problema. Građanima ostaje nada u „treću sreću“ da će postupak javne nabavke koji je Ministarstvo pokrenulo prije desetak dana, po treći put, biti uspješno okončan i da će semafori zasvijetliti u novogodišnjoj noći.