Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

borba se nastavlja

Građani jučer ponovo tijelima zaustavili bagere na izvoru Une, sutra idu na protest u Zadar

izvor une aktivisti zaustavili bagere
FOTO: Fena
Građani ponovo zaustavili bagere

I pored krivičnih prijava, izvođač radova na projektu izgradnje male hidroelektrane na izvoru rijeke Une u Donjoj Suvaji u susjednoj Hrvatskoj je 10. agusta pokušao da nastavi dalje

Nakon što su bageri jučer ujutro ponovo došli u Donju Suvaju u Republici Hrvatskoj, s namjerom da nastave radove, dočekala ih je grupa lokalnih mještana koja je tijelima zaustavila mašine od nastavka radova. Poručili su da još nije kraj borbe protiv devastacije i ekocida izvora rijeke Une, te pozvali sve Krajišnike da im se sutra pridruže na protestima ispred Zadarske županije s početkom u 14.00 sati.

I pored krivičnih prijava, izvođač radova na projektu izgradnje male hidroelektrane na izvoru rijeke Une u Donjoj Suvaji u susjednoj Hrvatskoj je 10. agusta pokušao da nastavi dalje ali je naišao na jak otpor građana koji danima dežuraju na toj lokaciji i štite Unu pod cijenu svega.

-Strašno. Rade kontra budućih generacija. Podrška ljudima koji brane Unu. – komentar je Jovanke Balog Pajić.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske navodi da su spisi Zadarske županije u vezi ovog predmeta zaprimljeni u četvrtak 08. agusta, 2024. godine te da je u toku provođenje nadzora zakonitosti postupaka izdavanja navedenih akata, odnosno utvrđenja da li su dokumenti izdati u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju i Zakonom o gradnji.

Za mještane ovakav odogovor ne znači ništa jer smatraju da to u konačnici ne rješava problem.

izvor une aktivisti

-Opet nam to ništa ne znači jer radovi nisu zaustavljeni. – kazala je Tanja Rastovič, aktivistica koja se bori protiv izgradnje hidroelektrane na izvoru Une.

Radovi se izvode na području ekološke mreže Natura 2000

Skandalozna je sama činjenica da se radovi izvode na području ekološke mreže Natura 2000. Dok institucije pokušavaju utvrditi ko je kriv, aktivisti i mještani koji se bore da ih zaustave najavili su mirne proteste ispred zgrade Zadarske županije 12. agusta, 2024. godine s početkom u 14.00 sati, navode ekološki aktivisti.

una bageri elektrana
FOTO: Fena
Izvođač je počeo kopati iako nema sve validne dozvole

– Ovim putem vas obavještavam da će se naš mirni skup održati u 14.00 sati u ponedjeljak ispred Zadarske županije. Pozivam sve ljude koji mogu da dođe i da nas podrže. – poručila je Darinka Rasuo, jedna od najaktivnijih u borbi protiv izgradnje hidroelektrane 

I građani Bihaća i Unsko-sanskog kantona su jedinstveni u osudi devastacije izvora rijeke koji za njih život znači.

Čeka se i zvanična reakcija Unsko-sanskog kantona, iako je stav premijera Nijaza Hušića oko te stvari jasan, zbog činjenice da je izvor Une preko granice i na strani Evropske unije, teško je poduzeti konkretne mjere ali se očekuje jasan i nedvosmislen odgovor.