Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"naša posla"

Godinu i po dana nisu u stanju provesti tender za sistem prognoze poplava!

jablanica poplave
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
Donja Jablanica

Fokus otkriva hronologiju neuspjeha u provođenju nabavke kojom bi se unaprijedila prognoza poplava na rijeci Bosni

Dok se ukupan broj žrtava katastrofalnih poplava na području općina Jablanica, Konjic, Kiseljak, Fojnica i Kreševo popeo na 26, institucije zadužene za upravljanje slivova rijeke Save uvijek iznova pokazuju nesposobnost za posao za koji su zaduženi.

Kako saznaje Fokus, Agencija za vodno područje rijeke Save, kojom upravlja Vlada FBiH, još 28. aprila 2023. godine raspisala je tender kojim nabavlja sistem nadogradnje i unapređenja hidrološko-hidrauličkog i prognostičkog modela rijeke Bosne, a u okviru ukupnog sistema prognoze poplava.

Firma iz Zagreba

Prema podacima sa Portala javnih nabavki, ubrzo nakon raspisivanja ovog tendera, tačnije 17. maja prošle godine, morali su ispravljati obavještenje o nabavci, a onda su ga 13. septembra poništili zbog uočenih nedostataka. Agencija ga je 1. decembra prošle godine ponovo raspisala, a 4. marta ove godine Agencija je saopćila da je izabrala najpovoljnijeg ponuđača s kojim je sklopila ugovor.

Tender
FOTO: Screenshot
Portal javnih nabavki: Tender raspisan jos u aprilu 2023.

Riječ je o firmi Proning DHI d.o.o. iz Zagreba. Ugovor je vrijedan 340.000 KM (bez PDV-a). No, ubrzo nakon toga dolazi do daljeg postupka pred Uredom za razmatranje žalbi, a onda i pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Sud BiH je 10. oktobra ove godine donio odluku kojom odbija tužbu žalitelja, Zavoda za vodoprivredu iz Sarajeva, koji je smatrao da je Agencija za vodno područje rijeke Save njegovu ponudu ocjenila suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH. 

odluka sud bih
FOTO: Screenshot
Sud BiH donio odluku 10. oktobra 2024.

Naime, Agencija je ponudu Zavoda za vodoprivredu ocijenila neprihvatljivom i to, između ostalog, zbog nedovoljne stručne osposobljenosti jednog stručnjaka Zavoda.

Ono što sporost i aljkavost naših institucija dodatno ilustruje jeste informacija da je projekat uspostave prognoznog sistema za sliv rijeke Bosne završen sredinom 2021. godine, a da ga još nisu uspjeli realizovati u smislu konačne kupovine i instaliranja tog unaprijeđenog sistema. Kako su naveli, još po okončanju projekta su im se pojavili mnogi nedostatci, pa su morali angažovati dodatnog konsultanta.

MIKE OPERATIONS

Inače, prognostički model za predviđanje poplava – MIKE OPERATIONS je sistem koji je instaliran u Informacionom sistemu voda AVP Sava a sastoji se od 6 različitih modela koji se izvode prema prethodno definiranom rasporedu. Dio modela, uz rezultate protoka i vodostaja proizvodi i karte poplava. 

Nabavkom novog sistema, zbog niza uočenih nedostataka, unaprijedio bi se hidrološki modele rijeke Bosne.

S druge strane, Vlada FBiH se u posljednjem periodu bavila smjenom rukovodstva Agencije za vodno područje rijeke Save, pa je počinila proceduralne greške zbog čega je Kantonalni sud Sarajevo poništio imenovanje novog Upravnog odbora Agencije.

Kada je riječ o Neretvi, treba naglasiti da ovom rijekom upravlja Agencija za vodno područje Jadranskog mora.