Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar komunikacija i prometa

Forto: U BiH prijeko potreban državni zakon o transportu opasnog tereta

Foto: Fena

Naglasio je da je teško predvidjeti kada bi BiH mogla dobiti državni zakon o transportu opasnog tereta zbog poznatih izazova kad je u pitanju usvajanje zakona na državnom nivou

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto izjavio je danas da je našoj zemlji prijeko potreban državni zakon koji bi regulisao transport opasnog tereta.

Na regionalnoj radionici o transportu opasnog tereta koja se održava u Sarajevu, Forto je rekao da je to prilika za razmjenu znanja i iskustava u oblasti koja je jako bitna za spašavanje života i okoliša.

-Danas zahvaljujući podršci Hrvatske, Slovenije i Transportne zajednice imamo ovdje prisutne eksperte s kojim ćemo razmijeniti znanja kako bi se u tom polju uskladili s Evropskom unijom i prije nego što politika sustigne taj proces – naveo je Forto.

Naglasio je da je teško predvidjeti kada bi BiH mogla dobiti državni zakon o transportu opasnog tereta zbog poznatih izazova kad je u pitanju usvajanje zakona na državnom nivou.

Direktor Stalnog sekretarijata Prometne zajednice Matej Zakonjšek rekao je da mu je zadovoljstvo što ima priliku da u Sarajevu s predstavnicma BiH i zemlja članica EU organizuje skup o tako važnoj temi.

Potcrtao je da sigurnost transporta opasnog tereta mora biti na najvišem mogućem nivou bilo da je riječ o cestovnom ili željezničkom transportu.