Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dug od 16 miliona

Forto: Tražit ćemo odgodu prodaje imovine BHRT-a

edin forto
Foto: Fena
Edin Forto

Općinski sud naložio je za sutra prodaju imovine putem javnog nadmetanja. Prema procjeni sudskog vještaka, vrijednost imovine BHRT-a, zemljišta i zgrade iznosi 160 miliona KM.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto kazao je da će Pravobranilaštva BiH sutra tražiti odgodu zakazane prodaje nekretnina BHRT-a na Općinskom sudu po tužbi EBU na ime duga koji s kamatama iznosi 16 miliona KM.

Veliki broj predloženih tačaka

Kazao je to nakon zakazane sjednice Vijeća ministara BiH koja zbog tehničkih razloga nije održana, odnosno jer ministar finansija BiH Srđan Amidžić, koji je imao veliki broj predloženih tačaka, nije prisustvovao sjednici.

-Postoji veliki niz problema u vezi te licitacije. Činjenica je da dug iznosi 16 miliona, a da je procjena imovine viša od 150 miliona. Besmisleno je prodavati toliku imovinu zbog takvog duga – istakao je.

Foto je također kazao da se radi o državnoj imovini te da je upitno raspolaganje tom imovinom s obzirom na zabranu raspolaganja državnom imovinom koju je nametnuo visoki predstavnik.

-Ne mogu zamisliti da će ozbiljan investitor doći ponuditi neki ozbiljan iznos, kada zna da mogu uslijediti žalbe, reakcija OHR-a i Vijeća ministara BiH – dodao je.

Forto je kazao da će na Vijeću ministara tražiti da se usvoji zakon kojim će se kroz budžet u narednim godinama riješiti pitanje duga kako ne bi dolazili u takve besmislene situacije.

Nalog Općinskog suda

Općinski sud naložio je za sutra prodaju imovine putem javnog nadmetanja. Prema procjeni sudskog vještaka, vrijednost imovine BHRT-a, zemljišta i zgrade iznosi 160 miliona KM.

Na pitanje da prokomentira to što se visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt planira obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu uoči odluke Velikog vijeća u predmetu “Slaven Kovačević protiv BiH”, Forto je kazao da se sve presude tog suda moraju implementirati te da je to osnova i temelj demokratije.

-Jasno je da je naš sistem diskriminatoran, postoji ono što traže etničke grupe, ali postoji i ono što traže građani. Budućnost BiH je zasnovana na balansu između toga – kazao je Forto te dodao da su presude iz Strazbura ključne u budućem djelovanju svih.