Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Afera "CMS"

Fokus otkriva: Tužilaštvo BiH istražuje sumnjive poteze nekoliko državnih sudija

Foto: Arhiv
Ranko Debevec, Osman Mehmedagić, Halil Lagumdžija i Admir Suljagić

Provjeravaju se navodi iz 2022. o štimanju CMS sistema za dodjelu predmeta te zapošljavanje sinova dvije sutkinje u VSTV-u.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u okviru proširene istrage koju vodi protiv suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, kako je Fokusu potvrđeno iz više pravosudnih izvora, provjerava i djelovanje nekoliko aktuelnih sudija Suda BiH.

Riječ o slučaju koji je prijavljen još u 2022., a tiče se štimanja CMS sistema za automatsku raspodjelu sudskih predmeta na način da se odabranim sudijama dodjele određeni predmeti.

Predmeti protiv VSTV-a

Konkretno, prema prijavi s kojom je upoznat VSTV, a koja je u posjedu Fokusa, problematizirana je dodjela predmeta sutkinjama Jadranki Brenjo i Nadi Papo i to onih predmeta u kojima je tužena strana VSTV. Riječ je o parničnim predmetima odnosno upravnim sporovima.

Naime, u prijavi je ukazano na spregu sada već suspendiranog predsjednika Suda BiH te direktora Sekretarijata VSTV-a Admira Suljagića koja je za cilj imala zaključavanje CMS-a na način da sistem prepozna jednog slobodnog sudiju kojem treba dodijeliti predmet. Također, kako je prijavljeno, ručno su sudijama dodijeljivani predmeti od interesa.

Faksimil prijave VSTV-u

Prema prijavi, tako su pomenute sutkinje zadužile konkretne predmete u kojima je tužena strana VSTV. Zauzvrat, ističe se u prijavi, dobile su protuuslugu na način da su njihovi sinovi odradili pripravnički staž u VSTV-u. U prijavi stoji da je sin sutknje Brenjo, Mario Dugandžić, kasnije zaposlen „u jedno ministarstvo“.

Iz UDT-a za Fokus

Prema informaciji iz Agencije za državnu službu BiH, on je u aprilu ove godine postavljen na poziciju šefa Odsjeka za finansijsko-materijalne poslove i javne nabavke u Sektoru za kadrovske, opće i finansijskomaterijalne poslove Ministarstva pravde BiH.

Iz Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a Fokusu je zvanično potvrđeno da je upravo ovaj predmet u radu i da će odluka biti donesena u zakonskom roku.

A prijavu je Uredu disciplinskog tužioca proslijedio lično predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija. Fokus je, također, došao do pismene korespondecije izmađu prijavitelja ovog koruptivnog djelovanja na najvišem nivou i predsjednika VSTV-a iz septembra 2022. godine.

Lagumdžija u svom odgovoru navodi da je od Suda BiH tražio podatke o predmetima koji su navedeni u prijavi a koje su dužile pomenute sutkinje. Naveo je da su u navedenim predmetima odlučivale i druge sudije.

Detalj iz odgovora Halila Lagumdžije

Kada je riječ o sinovima sutkinja, Leona Pape i Marija Dugandžića, navodi Lagumždija, Papo je u VSTV-u kao pripravnik bio zaposlen od 15. jula 2019. do 14. jula 2020. Predsjednik VSTV-a je naveo da je nadležna komisija njega vrednovala kao najboljeg kandidata. Nakon isteka pripravničkog staža, stoji u njegovom odgovoru, angažovan je u VSTV-u po ugovoru o djelu na periodu od tri mjeseca.

Papo se, navodi predsjednik VSTV-a u 2021. prijavio na konkurs u Sekretarijatu VSTV-a ali je odustao od kandidature. I za Dugandžića je potvrdio da je kao najbolji kandidat bio pripravnik u VSTV-u, a kasnije u VSTV-u, sve do juna 2020., zaposlen na Projektu unaprijeđenja rada na predmetima ratnih zločina. Lagumdžija je naveo da je sve urađeno po procedurama.

Dalje je naveo da je direktor Sekretarijata VSTV-a negirao svaku povezanost sa tvrdnjama koje su iznesene u prijavi kao i bilo kakvu povezanost s Debevcem i navedenim sutkinjama. Za Lagumdžiju, kako je tada naveo, nije bilo elemenata koje bi ukazale na nezakonitosti.

Istraga protiv Debevca i Mehmedagića

Fokus se zvaničnim upitom obratio Sudu BiH, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor. Objavit ćemo ga naknadno ukoliko ga dobijemo.

Podsjetimo, 9. avgusta je saopćeno da pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) pretresaju servere Suda BiH, odnosno CMS sistem za automatsku raspodjelu i upravljanje sudskim predmetima, koji je uveden 2009. godine s ciljem smanjenja mogućnosti zloupotreba pri dodjeli sudskih predmeta, te bolje kontrole pristupa pravosudnim spisima.

“U okviru proširene istrage koju Tužilaštvo BiH vodi protiv suspendovanog predsjednika Suda BiH, Ranka Debevca, pripadnici SIPA-e vrše pretresanje servera CMS-a Suda BiH, zbog postojanja osnova sumnje u zloupotrebe prilikom dodjele predmeta u rad sudijama”, saopštilo je tada Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), koje sumnjiči da su zloupotrijebili položaj i nezakonito prisluškivali uposlenike državnog suda i tužilaštva tokom 2020. godine, kako bi saznali detalje nekoliko istraga protiv organizovanog kriminala i korupcije.