Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

federalni ministar

Fizički napad i narušavanje javnog reda: Pokrenut postupak protiv Rame Isaka

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Nakon tužilačke odluke o nepostojanju krivičnog djela, reagovala je Uprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, cijeneći da postoje prekršajni elementi u ovom slučaju

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak izbjegao je krivični postupak zahvaljujući dobrim relacijama sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva ZDK Vesnom Kaknjo. U pitanju je nasilničko ponašanje prema jednoj osobi na benzinskoj pumpi u zeničkom naselju Crkvice 13. oktobra 2023. godine.

Nakon tužilačke odluke o nepostojanju krivičnog djela, reagovala je Uprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, cijeneći da postoje prekršajni elementi u ovom slučaju, piše Žurnal.

„Policijska stanica Crkvice je Općinskom sudu u Zenici dostavila zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Isak Rame zbog narušavanja javnog reda i mira, fizičkim napadom i naročito drskim ponašanjem prema licu K.M. iz Zenice, čime je počinjen prekršaj iz člana 3. stav. 1., tačke 2 i 3. Zakona o javnom redu i miru Zeničko-dobojskog kantona“, navedeno je u odgovoru Žurnalu iz MUP-a ZDK.

Dostavljena prekršajna prijava

Osam osoba bliskih istrazi, pouzdanih izvora Žurnala, potvrdilo je da postoji snimak nadzorne kamere na kojem se vidi kako i kojim pomagalom Ramo Isak udara tu osobu. No, što kamera „vidi“, nije vidljivo i za tužilaštvo.

Da li će Općinski sud Zenica ići tragom Tužilaštva ili će pak uvažiti procjenu policije o postojanju prekršajne odgovornosti biće poznato uskoro.

„Ni s kim ja nisam imao nikakve konflikte…Protiv mene nije mogao nikada ništa poduzeti jer ja nisam ništa uradio… Bio je jedan incident, jedan dečko je malo izvređao u mene sina, istrgao mu telefon. Policija je došla, protiv tog momka je pokrenut postupak..“, izjavio je svojevremeno ministar Isak za portal Klix.

“Naravno da sam bio tamo. Došao sam poslije kada je došla i policija koja je zabilježila sve što treba“, dodao je Isak u naknadnoj izjavi.

Postupak i protiv policajca

Biće da pojedini prisutni policajci nisu baš zabilježili „sve što treba“, odnosno da su pokušali zaštititi Ramu Isaka što dokazuje i podatak da su potom disciplinski kažnjeni.

„Obavještavamo vas da je proveden i okončan interni i disciplinski postupak protiv dva policijska službenika Policijske stanice Crkvice, koji su postupali u navedenom događaju, te su isti oglašeni odgovornim za težu povredu službene dužnosti, “Neizvršavanje, nesavjesno, neblagovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka”, nakon čega im je izrečena disciplinska sankcija u skladu sa Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika MUP-a ZDK“, potvrdili su za Žurnal iz kantonalnog MUP-a.

Izvor: CIN
Presuda Općinskog suda Zenica

Nije nepoznanica da aktuelni federalni ministar unutrašnjih poslova ima problema sa nasilničkim ponašanjem. Općinski sud u Zenici je u decembru 2013. osudio Isaka zbog nasilništva na uslovnu polugodišnju zatvorsku kaznu. Tri godine ranije, osuđen je zbog prijetnji novinaru uslovno na dva mjeseca zatvora. Prva presuda je iz kaznene evidencije brisana u augustu 2016., a druga u septembru 2019. godine. Jedna optužnica za ugrožavanje sigurnosti je 2016. godine odbačena zbog zastare.

Ostaje već izrečeno javno pitanje glavnoj tužiteljici Tužilaštva ZDK Vesni Kaknjo:

Da li ste spremni javnosti pokazati kompletan video snimak dešavanja na benzinskoj pumpi te večeri kako bi uvjerili javnost da tužilaštvo nema osnove za krivični postupak po prijavljenom nasilničkom ponašanju Rame Isaka?

Foto: FMUP
Vesna Kaknjo na zvaničnom sastanku sa ministrom Ramom Isakom

Podsjetimo ovo tužilaštvo vodi još jednu istragu protiv člana porodice Isak, federalnog poslanika Arnela, sina Rame Isaka. Protiv njega i još dvije osobe je 16. 04. 2024. tužilaštvu podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu “Učestvovanje u tuči”, iz člana 174. Krivičnog zakona FBiH“.

Događaj se zbio na benzinskoj pumpi u vlasništvu njegove supruge koja posjeduje video nadzor, no snimaka u vrijeme spornog događaja – nema. Znakovito, i ovdje je morala reagovati Jedinica za profesionalne standarde Uprave policije koja je izvršila reviziju postupanja policijskih službenika prilikom ovog događaja, te je zbog konstatovanih određenih propusta pokrenut interni postupak.