Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Forto opet na potezu

Firma s američke crne liste ostala u milionskom poslu homologacije vozila u BiH!?

Mitrović u društvu Dodika
FOTO: Ministarstvo prometa i komunikacija BiH
Mitrović u društvu Dodika

Ista firma koja je dobila posao digitalizacije javnih servisa, od 2022. je u konzorciju koji je dobio unosan posao na nivou države. Šta će uraditi aktuelni ministar?

Firma Sirius 2010 iz Banje Luke, koja je odlukom Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD sankcionisana stavljanjem na američku crnu listu, osim što je u januaru ove godine od Ministarstva prometa i komunikacija BiH dobila posao vrijedan 25 miliona KM u oblasti digitalizacije, već dvije godine, neometano, u sklopu konzorcija, vrši još jedan višemilionski posao na nivou države.

Naime, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH tada na čelu sa SNSD-ovim ministrom Vojinom Mitrovićem 4. avgusta 2022. je zaključilo Ugovor o obavljanju administrativnih poslova u oblasti homologacije vozila, dijelova uređaja i opreme vozila s Konzorcijem Centar motor d.o.o. Široki Brijeg – Centar za automobilsko inženjerstvo d.o.o. Banja Luka – Informacioni Inžinjering Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka – Centar za cestovni promet d.o.o. Sarajevo. Na taj način ih je ovlastilo za milionske poslove homologacije vozila, dijelova uređaja i opreme vozila.

Šta je bilo na saslušanju?

Za razliku od tendera za nabavku opreme digitalizacije javnih servisa, afere koju je serijom tekstova razotkrio Fokus , a koji je u posljednje vrijeme u žiži javnosti nakon dospjeća Siriusa na američku crnu listu, višemilionski posao homologacije i certificiranja vozila na državnom nivou za sada niko ne spominje. Pa ni aktuelni ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto.

Forto je, da podsjetimo, upravo zbog krajnje sumnjive dodjele ugovora za homologaciju iz 2022., početkom juna ove godine bio na saslušanju sjednice Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma PSBiH, o čemu je Fokus također izvijestio javnost . No, tada Sirius još nije bio na američkoj crnoj listi.

Aktuelne informacije na stranici homologacije vozila

Na toj sjednici nije samo raspravljano o ogromnim propustima, odnosno nezakonitostima i korupciji kod dodjele ugovora za homologaciju vozila firmama bliskim SNSD-u i HDZ-a od 2009. do 2022. već je osporen i novi ugovor za ove poslove, a kojeg je u avgustu 2022. potpisao upravo Mitrović.

Naime, navedeno saslušanje na sjednici Komisije za borbu protiv korupcije, kao i sam predmet u Tužilaštvu BiH, koji je u međuvremenu formiran, održano je nakon što su državni revizori utvrdili flagrantne nezakonitosti u ovoj oblasti.

Ignorisanje Pravobranilaštva BiH

Između ostalog su utvrdili da je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH na čelu s Mitrovićem suprotno stavu Prabranilaštva BiH, koje je tražilo da se ponovi postupak zbog pravne sigurnosti, ipak dodijelilo posao homologacije i certificiranja vozila, konzorciju u čijem sastavu je Sirius 2010 Banja Luka. Pravobranilaštvo je ovo zatražilo analizirajući presudu Suda BiH kojom se Ministarstvo rukovodilo.

Kada je riječ o prihodima od homologacije i certificiranja vozila, što su također utvrdili revizori, Ministarstvo prometa i komunikacija uopće ne raspolaže podacima o prihodima koje prikupljaju administrativna i tehnička tijela iz oblasti homologacije i certifikacije vozila, dijelova, uređaja i opreme vozila.

odluka vojina mitrovica iz 2022 o tijelu za homologaciju
Odluka Vojina Mitrovića iz 2022. o tijelu za homologaciju

Ipak, državni revizori su napravili određenu računicu samo za 2021. godinu te su ustanovili da su ukupni prihodi koje su administrativno tijelo i tehnički servisi ostvarili u toj godini za poslove homologacije vozila iznosili oko 9,1 miliona KM!

Inače, homologacija je postupak utvrđivanja skladnosti novog i polovnog vozila prilikom uvoza odnosno prije prve registracije, dok je certificiranje provjera usklađenosti pojedinačno pravljenih ili prepravljanih vozila.