Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Nazire se “svjetlost na kraju tunela”: Stižu padavine, u jednom dijelu BiH će biti obilnije

Foto: Pixsell/BHmeteo

Pred kraj sedmice maksimalne očekivane temperature do 33°C

Početak septembra nastavlja u sličnom tonu kao i august sa nadprosječnom temperaturom zraka i preovladujućim vedrim nebom, javlja FHMZ.

Atmosfera će ipak biti nestabilnija, tako da se tokom sedmice očekuju popodnevni pljuskovi nerijetko praćeni i grmljavinom. Izraženije padavine u prvom dijelu sedmice moguće su u zapadnim i
sjeverozapadnim, a pred kraj sedmice u južnim područjima Bosne i Hercegovine
.

Iako će temperature tokom dana i dalje biti visoke za ovo doba godine, u jutarnjim satima neće izostati svježine naročito u centralnim područjima zemlje.

Minimalne temperature zraka varirat će između 13°C i 19°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 24°C. Najviše dnevne temperature uglavnom između 29°C do 35°C.

Pred kraj sedmice maksimalne očekivane temperature do 33°C.

U periodu od 9. septembra do kraja prognoznog perioda preovladavaće pretežno sunčano i stabilno vrijeme.

Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 12°C i 18°C, u Hercegovini do 22°C. Najviša dnevna temperatura od 22°C do 28°C, jugu zemlje do 33°C.

BHmeteo: Svjetlo na kraju tunela

Da se nazire kraj beskrajno toplom i sušnom periodu najavljuju je i BHmeteo.

Nazire se “svjetlost na kraju tunela”. Pred kraj prve i tokom druge dekade septembra očekuje se postepena destabilizacija atmosfere uz porast naoblake i lokalnu, ali nešto učestaliju pojavu padavina.

Biće to posljedica jačanja ciklonalne aktivnosti na zapadu Sredozemlja. Drugim riječima južina, pa nekog značajnog pada temperatura i dalje nema u najavi. Ali od nečeg se treba početi.

Do tada, ostalo nam je još nekoliko sunčanih dana uz rijetku pojavu pljuskova i uz dosta visoke vrijednosti temperatura za ovaj period godine.

Treba naglasiti da se aktuelna suša neće tako lako prekinuti ni anulirati. Ovu objavu shvatite čisto kao naznaku postepene promjene siniptičkog obrazca preko Evrope. Ulazak u malo dinamičniji režim vremena uz postepeno popuštanje vrućina te češću pojavu padavina prema drugoj dekadi mjeseca.

O količinama padavina rano je pričati ali po trenutnom stanju, zahvaljujući južini najviše bi ih moglo biti u krajevima uz more, u Hercegovini i zapadu zemlje.