Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otkrivamo

Federalni ministar prekršio zakon, ali ga nema ko sankcionisati!?

Foto: Fena

Hasičevićeva firma u 2023. sklopila sporazume s javnim institucijama u iznosu od 22.500 KM, što je kršenje Zakona o sukobu interesa FBiH

Prema Zakonu o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH, koji je na snazi, federalni ministar trgovine Amir Hasičević (Naša stranka), koji je osnivač i vlasnik društva za reviziju „Hasičević“ d.o.o. u sukobu je interesa.

Kako saznaje Fokus, došlo je do kršenja navedenog zakona budući da je ovo preduzeće od juna do kraja 2023. godine poslovalo s javnim institucijama u iznosu od 22.500 KM.

Lukavac, Tuzla, Gračanica

Prema članu 6. Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH, izabrani dužnosnici ili nosioci izvršnih funkcija ne mogu biti članovi skupštine, nadzornog odbora, uprave ili menadžmenta niti biti u svojstvu ovlaštenog lica bilo kog privatnog preduzeća koje sklapa ugovore vrijednosti veće od 5.000 KM godišnje sa organima koji se finansiraju iz budžeta na bilo kom nivou vlasti.

Član 6. Zakona o sukobu interesa FBiH

A prema podacima Portala javnih nabavki društvo “Hasičević” 12. juna prošle godine sklopilo je direktan sporazum s Domom zdravlja Gračanica u iznosu od 6.000 KM. S Gradom Lukavac je 23. juna sklopilo direktni sporazum u istom iznosu, dok je s Domom zdravlja Lukavac 28. avgusta zaključilo sporazum u iznosu od 4.000 KM.

Registarski sud – Amir Hasičević osnivač firme “Hasičević”

Nadalje, s Radiotelevizijom Tuzlanskog kantona 7. septembra sklopljen je direktni sporazum od 4.000 KM, dok je u decembru s Kantonalnom agencijom za privatizaciju TK sklopljen sporazum vrijedan 2.500 KM.

Podaci o vlasništvu

Hasičević je za federalnog ministra jednako kao i kommpletna Vlada FBiH imenovan 28. aprila 2023. Od tog datuma pa do kraja godine, kako smo naveli, njegovo preduzeće je s javnim institucijama poslovalo u iznosu od 22.500 KM, dakle više od u zakonu propisanog iznosa od 5.000 KM.

Povučen nacrt zakona

Međutim, u Federaciji se ovaj zakon ne primjenjuje jer sukob interesa u ovom entitetu nema ko da sankcioniše. Naime, nikada nije određeno tijelo koje bi primjenjivalo ovaj federalni zakon, nakon što je došlo do izmjena državnog zakona, kada je tu nadležnost izgubila Centralna izborna komisija BiH (CIK).

Direktni sporazumi firme “Hasičević” iz 2023.

Damjan Ožegović iz Transparency International BiH u izjavi za Fokus podsjetio je na situaciju od prije dvije godine kada je tadašnja Vlada FBiH konačno uputila Nacrt zakona o sukobu interesa u proceduru, a koji je, kaže, bio na tragu onoga što su predlagale međunarodne organizacije. No, dodaje, da je vrlo brzo povučen iz procedure, nakon što je formirana nova Vlada FBiH.

amir hasicevic
Foto: Fena
Amir Hasičević

-Međutim, iako ne postoji nadležno tijelo, nosioci izvršnih funkcija uopšte ne uzimaju u obzir činjenicu da je Zakon ipak i dalje na snazi, i da je svako ovo postupanje suprotno zakonu – i dalje nezakonito, iako se trenutno ne može sankcionisati – zaključio je Ožegović.