Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

august

Federalni dječiji dodatak za 74.587 djece, propisani novi uslovi

novac
Foto: CBBiH
Ilustracija

Informacije o ostvarivanju prava na dječiji dodatak moguće je dobiti u nadležnim centrima za socijalni rad i općinskim službama socijalne zaštite

U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike uneseni su nalozi za isplatu dječijeg dodatka za august 2024. godine. Do zatvaranja spiskova ukupno je izdano 74.587 pravosnažnih rješenja, a iznos sredstava za isplatu u augustu iznosi 10.156.240,05 KM.

Za august je doneseno 2.544 rješenja na osnovu prvi put podnesenih zahtjeva, dok su 273 korisnika obnovila zahtjeve za federalni dječiji dodatak.

– Trećeg septembra počela je primjena izmjena i dopuna Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom, kao i Pravilnika o načinu podnošenja zahtjeva za ostvarivanje federalnog dječijeg dodatka. Tim pravilnikom propisani su novi uslovi i pravila za ostvarivanje prava na dječiji dodatak. Jedna od izmjena je i da djeca s malignim oboljenjima, kao i djeca s invaliditetom prve i druge grupe tuđe njege, sad ostvaruju pravo na dječiji dodatak bez uslova porodičnog cenzusa. Novim Pravilnikom također je predviđeno da se dječiji dodatak može isplaćivati na račun djeteta ili roditelja, u skladu s izborom roditelja ili staratelja – navode iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Kako naglašavaju, informacije o ostvarivanju prava na dječiji dodatak moguće je dobiti u nadležnim centrima za socijalni rad i općinskim službama socijalne zaštite.