Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar kraljević

Federacija Bosne i Hercegovine u prvih šest mjeseci otplatila više od pola milijarde KM duga

kraljevic
Foto: Amer Kajmović/FENA
Toni Kraljević, ministar finansija u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine

Ukupno zaduženje putem emisije trezorskih zapisa i obveznica u istom razdoblju iznosi 234 miliona KM ili 41,6 % ukupne otplate

Na ime otplate duga Federacija Bosne i Hercegovine tokom prvih šest mjeseci ove godine isplatila je čak 562 miliona KM, pokazuju najnoviji podaci Ministarstva finansija FBiH.

Ovu informaciju nam je potvrdio dopredsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i federalni ministar finansija Toni Kraljević.

– Kao što sam tokom usvajanja Budžeta Federacije BiH za 2024. godinu više puta istakao, ova godina je obilježena rekordnom otplatom dugova nastalih u ranijem razdoblju. Slijedom toga, u prvih šest mjeseci ove godine ukupno je otplaćeno 562 miliona KM što predstavlja značajan korak ka smanjenju ukupnog duga i održavanju finansijske stabilnosti Federacije BiH – kazao je Kraljević.

Istovremeno, dodaje, ukupno zaduženje putem emisije trezorskih zapisa i obveznica u istom razdoblju iznosi 234 miliona KM ili 41,6 % ukupne otplate.

– Svjesni smo činjenice da su razvojni i infrastrukturni projekti pokretač ekonomije u cijelosti, i da kao takvi predstavljaju osnovu za daljnji ekonomski rast i prosperitet zbog čega je jako bitno pronaći ravnotežu između otplate postojećeg duga i ulaganja u buduće projekte koji će doprinijeti rastu – zaključio je Kraljević.

Inače, iz Ministarstva finansija Federacije BiH su u više navrata ponovili kako su procedure zaduživanja vrlo transparentne i javno dostupne. Naime, sam proces zaduživanja je propisan Zakonom o dugu i zaduživanju i garancijama u Federaciji BiH, dok se kroz Budžet Federacije vrlo eksplicitno i jasno mora utvrditi obim zaduženja, izdavanje garancija, upravljanje dugom.

Zakonom o izvršenju budžeta utvrđuje se maksimalni iznos kratkoročnog zaduženja koje ima za svrhu finansiranje planiranih rashoda i efikasno upravljanje likvidnošću proračuna. Iz navedenog je vidljivo kako su svi podaci o ukupnom iznosu potrebnom za otplatu duga kao i ukupnom iznosu zaduženja sastavni dio federalnog budžeta što ih čini vrlo transparentnim i javno dostupnim, te se u tom kontekstu jedino i mogu promatrati.