Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pozivi za pomoć

Evropski parlament o poplavama u BiH, govorilo se i o kamenolomu u Donjoj Jablanici

evropski parlament
Foto: Philipp von Ditfurth/DPA

Hrvatska zastupnica naglasila je da je dužnost EU-a „kao najvećeg partnera BiH” mobilizirati sva raspoloživa sredstva kako bi joj se omogućilo žurno pružanje pomoći

Evropski parlament u srijedu je održao raspravu o posljedicama katastrofalnih poplava u Bosni i Hercegovini na inicijativu zastupnice Željane Zovko koja je pritom naglasila da EU ima dužnost mobilizirati sva raspoloživa sredstva kako bi pomogla toj zemlji kandidatkinji.

U poplavama koje su pogodile općine Jablanica, Konjic, Kiseljak, Kreševo i Fojnica 3. oktobra je živote izgubilo najmanje dvadeset osoba, no za mnogima se i dalje traga.

Hrvatska zastupnica naglasila je da je dužnost EU-a „kao najvećeg partnera BiH” mobilizirati sva raspoloživa sredstva kako bi joj se omogućilo žurno pružanje pomoći.

Poziv za pomoć partnerskoj zemlji

-Pozivam na aktiviranje Evropskog fonda solidarnosti koji je osim za države članice, već korišten i za zemlje kandidatkinje, te pružanje dugoročne finansijske potpore, zajedno s preusmjeravanjem sredstava iz IPA III fonda, kako bi se pružila žurna pomoć u sanaciji posljedica poplava i osigurale osnovne potrepštine za sve pogođene ovim nesretnim događajem, rekla je na plenarnoj sjednici.

-Bosna i Hercegovina, kao naša partnerska zemlja, mora imati pristup ovim sredstvima kako bi se omogućila brza reakcija, obnova infrastrukture i pomoć najugroženijima, naglasila je HDZ-ova zastupnica.

Evropska komisija već je aktivirala Mehanizam civilne zaštite EU-a kako bi pružila neposrednu pomoć ljudima na terenu, a 12 zemalja članica je pružilo pomoć BiH putem ovog mehanizma.

Zovko je u Strasbourgu zahvalila hrvatskoj vladi jer je trenutno donijela odluku o 10 miliona eura pomoći BiH. Zovko je pozvala političare u BiH da pokažu solidarnost svih razina vlasti i žurno odblokiraju proces usuglašavanja odluka za upućivanje reformske agende koja je potrebna Evropskoj komisiji da aktivira Plan rasta od milijardu eura za Bosnu i Hercegovinu.

-Koliko je još žrtava potrebno da se pokaže dobra volja za kompromis?, pitala je.

Zastupnik konzervativaca Stephen Nikola Bartulica također je pozdravio odluku vlade o donaciji pomoći, kao i sudjelovanje hrvatske civilne zaštite na pogođenom području.

I on i Zovko ukazali su na kamenolom koji je iznad Donje Jablanice radio bez dozvole i time ugrozio živote stanovnika.

-Vidimo kakve se posljedice mogu izazvati kad lokalna vlast neodgovorno upravlja resursima, rekao je.

Naglasio je da će Hrvatska uvijek pomagati BiH na putu prema EU-u, a da su Hrvati u toj zemlji najbolja garancija da će ona i dalje držati „smjer prema zapadu”.

“Nevjerovatna solidarnost”

Zastupnik zelenih Gordan Bosanac rekao je da su poplave u BiH, ali i one nedavne u centralnoj Evropi, „još jedan bolan podsjetnik na klimatsku krizu” u kojoj živimo, bez obzira na to što ju „neki kolegice i kolege” negiraju. I on je u Parlamentu govorio o „nelegalnoj infrastrukturi”, pa pozvao na detaljnu istragu kamenoloma u Jablanici.

No Bosanac je naglasio da je pozitivna u toj tragediji „nevjerovatna solidarnost” pokazana nakon poplava.

-Kad nam je najteže, solidarno brišemo granice, rekao je Bosanac.

Pozvao je Evropsku komisiju da „žurno” prenamijeni dio pretpristupnih fondova kojima se koristi BiH radi sanacije štete.

-Stanimo još čvršće uz stradale u BiH, zaključio je.