Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zavisi od rebalansa budžeta

Evo kada se penzioneri u FBiH mogu nadati da će dobiti jednokratnu pomoć

penzioneri
Foto: Fena

Na Skupštini Saveza udruženja penzionera u maju u Sarajevu, doneseni su zaključci da se od Vlade FBiH traži pomoć od po 200 KM pomoći za penzionere čije penzije ne prelaze 1.000 KM i po 100 KM za one sa penzijama iznad 1.000 KM

Rebalans Budžeta FBiH uz koji je Vlada FBiH vezala jednokratnu novčanu može se očekivati u septembru ili kasnije, rekao je za Faktor Admir Čavalić, predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Sumnja da će rebalans biti u julu mjesecu. Očekivanja penzionera su da se jednokratna pomoć podijeli do augusta.

-Sumnjam da će rebalans Budžeta Federacije BiH biti do augusta. Nemamo nikakvih neformalnih ili formalnih naznaka u vezi s tim. Imat ćemo vjerovatno još jednu redovnu sjednicu u julu i onda ide kolektivni godišnji odmor tokom augusta. Vrlo je realnije očekivati da rebalans budžeta bude u septembru ili pak početkom novembra. To jesu nezgodni termini za rebelans jer se približava novi budžet ali svejedno to je moguće razumijevajući da nemamo naznaka da bi se moglo ići u rebalans, mada očekujem da Vlada ipak ispuni obećanje dato penzionerima, govori Čavalić i dodaje:

-Moguće je u septembru jer je tada izborna kampanja. Najbolji tajming za vladu jeste da to uradi tokom izborne kampanje, da penzioneri dobiju jednokratnu pomoć. Istina to nije nikakvo rješenje za njih, to je pružanje određenog vida pomoći.

Nepoznato je koliko će iznositi jednokratna pomoć za penzionere.

Na Skupštini Saveza udruženja penzionera u maju u Sarajevu, doneseni su zaključci da se od Vlade FBiH traži pomoć od po 200 KM pomoći za penzionere čije penzije ne prelaze 1.000 KM i po 100 KM za one sa penzijama iznad 1.000 KM.