Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najavljeni i novi projekti

Ellero: Završetak mosta Hercegovina simbol napretka, saradnje i dugotrajnog partnerstva BiH i EU

Foto: Zvonimir Barisin / Pixsell

Koridor Vc je dug 325 km i čini ga glavna tranzitna cesta sjever-jug između zemalja regije kroz Bosnu i Hercegovinu. Počinje u Budimpešti, prolazi preko sjeverne Hrvatske (Osijek), kroz Bosnu i Hercegovinu preko Doboja, Zenice, Sarajeva i Mostara i završava u luci Ploče u Hrvatskoj.

Impresivan most Hercegovina i cijela poddionica Počitelj – Zvirovići na Koridoru Vc, danas su u prisustvu visokih zvaničnika Bosne i Hercegovine i Hrvatske otvoreni za promet.

Najveći projekat

Kao vitalna komponenta Koridora Vc, najvećeg infrastrukturnog projekta u Bosni i Hercegovini, ova glavna transportna ruta ima za cilj povećanje povezanosti, uz poboljšanje vremena putovanja, sigurnosti u saobraćaju i ekonomskih odnosa.

Projekat je finansiran bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu pet miliona eura, kao i povoljnim kreditom Evropske investicijske banke (EIB) od 105 miliona eura za cijelu dionicu Počitelj-Bijača u dužini od 21 km.

Stefano Ellero, šef Odjela za saradnju u Uredu EU u Bosni i Hercegovini, istakao je da je završetak mosta simbol napretka, saradnje i dugotrajnog partnerstva između Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

  • Izuzetno mi je drago što prisustvujem današnjem zvaničnom otvaranju mosta Hercegovina. Više od infrastrukture, ovaj most simbolizira snagu povezivanja, spaja dvije strane rijeke Neretve te spaja lokalne zajednice i države. On pokazuje šta možemo postići kada radimo zajedno sa zajedničkim ciljem za bolju budućnost. Ovaj most će omogućiti brže i sigurnije putovanje ljudi i robe, kao i bolje prilike za poslovanje, turizam i regionalni razvoj. Također, osim poboljšanja mobilnosti, ovaj most igra ključnu ulogu i na širem planu. Zajedno s autocestom Koridora Vc, on će ojačati veze Bosne i Hercegovine s EU i regijom i unaprijediti ekonomsku integraciju – rekao je Ellero.

Podrška EU

Osim mosta Hercegovina, koji se proteže preko rijeke Neretve u dužini od gotovo jednog kilometra, poddionica Počitelj-Zvirovići uključuje trasu autoputa u dužini od 11,7 kilometara, petlju Počitelj sa naplatnim kućicama i pristupnim cestama, međuregionalni čvor, tri vijadukta, tunel i otvorenu dionicu puta.

Taj projekt je dio šire posvećenosti EU razvoju Koridora Vc, sa do sada obezbjeđenih oko 870 miliona eura granta u okviru Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF). Ova sredstva uključuju finansiranje izgradnje 17 poddionica i pripremu projekata širom Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednik EIB-a Robert de Groot naveo je da mu je, zajedno sa svim partnerima koji doprinose ovom projektu, zadovoljstvo vidjeti završetak te ključne dionice duž koridora Vc, koji stvara direktnu autoputnu vezu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te dalje prema EU.

  • Kao jedan od najvećih u regionu, ovaj impresivni novi most i prateća putna infrastruktura stvoriće nove ekonomske prilike za ljude u obje zemlje ubrzavanjem trgovine i putovanja. EIB nastavlja biti pouzdan partner za zapadni Balkan, sa više od 15 milijardi eura dodijeljenih investicija do danas, postavljajući temelje za bolju povezanost i prosperitet u regiji – rekao je de Groot.

Strateški značaj

Koridor Vc je dug 325 km i čini ga glavna tranzitna cesta sjever-jug između zemalja regije kroz Bosnu i Hercegovinu. Počinje u Budimpešti, prolazi preko sjeverne Hrvatske (Osijek), kroz Bosnu i Hercegovinu preko Doboja, Zenice, Sarajeva i Mostara i završava u luci Ploče u Hrvatskoj.

Kako Bosna i Hercegovina nastavlja graditi i unaprjeđivati svoju infrastrukturu, Koridor Vc predstavlja okosnicu povezivanja zemlje, te je od strateškog značaja za njen ekonomski razvoj. Uspjeh tog projekta naglašava dugoročnu posvećenost Evropske unije unapređenju regionalne integracije i povezanosti te omogućavanju većeg ekonomskog prosperiteta za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.