Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bh. logika

EPBiH građanima poskupljuje struju radi gubitaka, a zaštitarima daje 14 miliona KM

Foto: Žurnal/Fena

U vrijeme poskupljenja struje, zatvaranja rudnika, problema rudara koji su mjesecima bez redovnih primanja i potrebom kreditnih zaduženja, Elektroprivreda BiH odlučila je da neophodno da potroši 14 miliona na zaštitarsku agenciju

Ostvareni rezultat poslovanja za period I-IV 2024. godine je gubitak u iznosu 26,71 miliona KM. Poslovni prihodi smanjeni su za 5,6 posto a poslovni rashodi za 4,1 posto u odnosu na isti period prethodne godine, navodi se u polugodišnjem izvještaju Elektroprivrede BiH za 2024. godinu.

Ostvarene gubitke iz ovog javnog preduzeća pored inflacije pravdaju smanjenim padavinama, stabilizacijom cijena energenata na svjetskom tržištu, smanjenom proizvodnjom uglja i električne energije te limitiranim rastom cijena struje od strane Parlamenta i Vlade FBiH, piše Žurnal.

„Najznačajniji razlog ostvarenog gubitka u odnosu na prethodne godine je niska cijena električne energije na javnom snadbijevanju u odnosu na proizvodnu cijenu na čiji rast se odrazilo i povećanje nabavne cijene topline uglja i troška prevoza uglja“, naveli su iz EPBiH.

Poskupljenje struje

Rješenje višemilionskog gubitka za Elektroprivredu BiH je u poskupljenju struje kako za privredu tako i za građane. Od prvog avgusta građani koji se snadbijevaju električnom energijom od strane EPBiH struju će plaćati za 10 posto više. Direktor i resorni ministar navode da se ne radi o spašavanju lošeg poslovanja.

-Riječ je o usklađivanju prodajne sa proizvodnom cijenom, objasnit će medijima direktor EPBiH Sanel Buljubašić samo ponavljajući fraze kojima je ranije opravdavao poskupljenje struje ministar energetike i rudarstva Vedran Lakić.

sanel buljubasic
Foto: Fena
Sanel Buljubašić

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić pak obećava pomoć građanima na rubu siromaštva, penzionerima sa najnižom penzijom. Rekao je da će Elektroprivreda BiH dio svoje planirane dobiti, koja pripada Vladi FBiH, usmjeriti ka subvencijama za najugroženije kategorije kupaca.

Devet dana nakon objave izvještaja o višemilionskom gubitku EPBiH raspisuje tender za nabavku usluga zaštitarske agencije u vrijednosti nevjerovatnih 14 miliona maraka!

Tender EPBiH

Do polovine jula 2025. godine Elektroprivreda BiH ima potpisan okvirni sporazum sa nekoliko agencija za zaštitu. Vrijednost ugovora potpisanog polovinom 2022. godine je oko 8,5 miliona maraka. Sada je vrijednost novog ugovora skoro udvostručen, sa 8,5 na 14 miliona maraka.

Pisali smo ranije o planu EPBiH kako da sanira finansijsku dubiozu “tešku” 331 miliona KM. Kako bi popravili rekordni gubitak, iz Elektroprivrede su, između ostalog, planirali poskupljenje struje, nabavku 14 miliona tona uglja i zaduženje od 634 miliona KM u naredne tri godine. Uz sve ovo, naravno, nije izostalo ni povećanje plata.

„Bitno je kupce i javnost uvjeriti da je postepeno povećanje prodajnih cijena energije, naročito za domaćinstva, uzimajući u obzir troškove proizvodnje i tržišne okolnosti, nužno ako želimo na duži rok računati na domaće izvore električne energije koji će biti okolinski i klimatski prihvatljiviji od postojećih”, naveli su iz Elektroprivrede BiH u Planu poslovanja za naredne tri godine.

Sudeći po planovima EPBiH ovo ne bi trebalo da bude jedino povećanje struje za ovu godinu. Troškovi Elektroprivrede za ovu godinu samo će rasti. Osim višemilionskih tendera odobreno je zapošljavanja 169 novih radnika.

Samo na plate i troškove zaposlenih Elektroprivreda Bi je prošle godine potrošila nešto više od 193 miliona maraka! Naredne godine za troškove zaposlenih planirano je više od 210 miliona maraka, da bi do 2026. godine ovi troškovi iznosili više od 226 miliona KM! U 2023. godini bilo je 3932 zaposlenih, ali je plan da u narednom periodu “prosječan broj radnika bude veći ”.

U međuvremenu novca nema za rješavanje problema zeničkih rudara. Od marta ove godine stala je proizvodnja uglja u RMU Zenica ali rudnik još uvijek nije zvanično zatvoren. Do donošenja konačne odluke, oko 400 radnika dobilo je privremeni prekid rada. Od početka godine rudari su nekoliko puta održavali proteste upravo zbog neisplaćenih plaća. U toku prošle sedmice već dva puta su se okupljali ispred zgrade uprave RMU Zenica.

Ne mogu da rade, ne mogu na biro za zapošljavanje, nemaju zdravstveno osiguranje a ne primaju ni minimalac iako bi trebali. Oko 200 njihovih kolega raspoređeno je u jame Raspotočje i Staru jamu na održavanje jamskih prostorija. Ni oni ne primaju platu.

„Vlada FBiH i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije su obezbijedili sredstva i pronašli zakonsku osnovu za isplatu zaostale plate za maj radnicima RMU Zenica“, poručili su rudarima iz Vlade dok su za isplatu narednih plaća zadužili uprave Elektroprivrede i RMU Zenica da novac obezbijede prodajom nepokretne i pokretne imovine rudnika Zenica.