Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kraj drame

Potvrđeno Fokusu: U 8 pušten plin za Sarajevo

Foto: Pixabay

Direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo Nedeljko Elek potvrdio je za Fokus da je, po dogovoru, plin za Sarajevo pušten jutros u osam sati.

Novi sastanak

Kazao nam je još da sada čeka dogovoreni sastanak u 10 sati s resornim entitetskim ministrima Vedranom Lakićem i Petrom Đokićem, kao i v.d. direktorom Energoinvesta Mirzom Ustamujićem, na kojem bi bio postignut konačan dogovor. Sastanak bi trebao biti održan u prostorijama Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo.

Podsjećamo, firma Sarajevo-gas Istočno Sarajevo jučer je u 12 sati obustavila isporuku plina za Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Inače, početkom 2024. godine je Sarajevo-gas Istočno Sarajevo zatražilo poskupljenje plina, u suprotnom su zaprijetili “zavrtanjem” ovog energenta usred grijne sezone.

Tada je dogovoreno da umjesto dotadašnjih 11,2 KM/1000 Sm3, cijena bude 14,10 KM/1000 Sm3, što je Energoinvest prihvatio, no Regulatorna komisija za energetiku RS-a je naknadno trebala potvrditi opravdanost te cijene.

Navedena Komisija je 27.6.2024. godine donijela Rješenje u kojem se navodi da se u skladu sa zakonima može primjenjivati nova cijena, ali tek za period od 1.1.2025. godine.

Opravdanost cijene

Zbog toga su iz Energoinvesta zatražili od Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo da im vrate razliku za dosadašnje isplaćene fakture po neopravdanoj cijeni te su im vratili nazad posljednju dostavljenu fakturu. Iz tog razloga su iz Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo najavili blokadu isporuke plina, a što je jučer i urađeno.

Jutros u 08.10 sati došlo je do puštanja gasa i redovno naručene količine prema Sarajevu idu, a trenutni pritisak u tom periodu bio je 29 bara, što znači da je sistem stabilan i da nije došlo do nikakvog narušavanja gasnog sistema, potvrdio je Feni Edis Baković, direktor BH-Gasa. 

Iz Sarajevogasa su Feni kazali da je u njihovom gasnom sistemu došlo do porasta pritiska, što je jasan parametar da je gas pušten.