Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kraj drame

Elek potvrdio za Fokus: Sutra u 8 bit će pušten gas prema Sarajevu!

Foto: Pixabay

Sastanak resornih ministara oba entiteta Vedrana Lakića, te Petra Đokića, kao i direktora Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo Nedeljka Eleka i v.d. direktora Energoinvesta Mirze Ustamujića nastavit će se sutra, potvrđeno je za Fokus.

Približeni stavovi

Naime, kako nam je Elek potvrdio cijeli sastanak je protekao u vrlo korektnoj atmosferi i otvorenom razgovoru i naglasio da će sutra u 8 sati biti pušten plin prema Sarajevu.

“Upoznao sam se s direktorom, pričali smo o svemu, neke stvari smo razjasnili i približili stavove. Sutra će na sastanak doći predstavnici Regulatorne komisije da malo Ustamujiću razjasne neke stvari koje mu nisu bile jasne. U znak dobre volje sutra u 8 ćemo pustiti gas, u 10 je sastanak i mislim da će nakon toga sve biti uredu”, kazao nam je Elek.

Podsjetimo, firma Sarajevo-gas Istočno Sarajevo je u 12 sati obustavila isporuku plina za Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Početkom 2024. godine je Sarajevo-gas Istočno Sarajevo zatražilo poskupljenje plina, u suprotnom su zaprijetili “zavrtanjem” ovog energenta usred grijne sezone.

Tada je dogovoreno da umjesto dotadašnjih 11,2 KM/1000 Sm3, cijena bude 14,10 KM/1000 Sm3, što je Energoinvest prihvatio, no Regulatorna komisija za energetiku RS-a je naknadno trebala potvrditi opravdanost te cijene.

Kako do rješenja

Navedena Komisija je 27.6.2024. godine donijela Rješenje u kojem se navodi da se u skladu sa zakonima može primjenjivati nova cijena, ali tek za period od 1.1.2025. godine.

Zbog toga su iz Energoinvesta zatražili od Sarajevo-gasa da im vrate razliku za dosadašnje isplaćene fakture po neopravdanoj cijeni te su im vratili nazad posljednju dostavljenu fakturu. Iz tog razloga su iz Sarajevo-gasa najavili blokadu isporuke plina, a što je danas i urađeno.