Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sve dolazi na naplatu

Svetlana Cenić za Fokus: Dodiku su jedina vjera u životu vlast i pare

Foto: Pixsell

“To je čisti idiotizam. Neko vam daje pare, da razvijete opštinu, da uradite nešto, a oni neće, valjda solidarni s Miloradom Dodikom i njegovom porodicom, koja je postala enormno bogata. Gdje tu logika?

Financijska situacija u bh. entitetu Republika Srpska je teška. To barem kažu ekonomski stručnjaci, ali zanimljivo da i članovi vladajuće garniture okupljene oko Milorada Dodika, barem kroz redove, sve češće naglašavju da je situacija složena.

Vrhunac teže financijske situacije stigao je, doduše samo u najavi, još u martu kada su iz Sjedinjenih Američkih Država najavili sankcije za sve one koji podrivaju mir, stabilnost i teritorijalni integritet BiH.

Ranije upozorenje

Naime, vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara Anne Morris, rekla je da je „razumno očekivati“ još sankcija za sve one koji podrivaju mir, stabilnost i teritorijalni integritet BiH. U tom svjetlu je stiglo upozorenje bankarskom sektoru u Republici Srpskoj, da se „pažljivo prate aktivnosti finansijskih institucija širom svijeta“.

-Ako sankcionisana osoba nema imovinu ili račune u SAD-u, za međunarodne i lokalne banke bilo bi rizično ako bi dozvolili ovim stranama da imaju račune kod njih. To je važno prenijeti finansijskom sektoru ovdje, da se sankcije povezane sa Bosnom i Hercegovinom ne odnose samo na sankcionisane osobe ili subjekte, nego nose rizik za svakoga ko podržava takve osobe ili subjekte, rekla je tada Morris.

Naplate su stigle, plate već kasne u više sektora širom RS, ekonomska situacija čini se nikad gora, iako vladajuća garnitura vješto maskira sve probleme, koji se očigledno talože, već duži niž godina.

O svemu tome smo razgovarali s Svetlanom Cenić, ekonomskom analitičarkom, koja je na početku pitala gdje su svi oni koji zdušno podržavaju i navijaju za SNSD.

-Govorim tu o privatnom sektoru, gdje su svi oni da preuzmu radnu snagu iz kompanija koje su ugašene zbog sankcija. Inače, je u padu IT industrija svuda u svijetu, nije to samo kod nas, a što se tiče Prointera i ostalih firmi, ali i onih koje su povezane, svi znaju da im je pogodovano na sve moguće načine. Imate firme koje su se dijelile ko amebe. Jedna od tih firmi je registrovana u vrijeme koronavirusa, a već naredne godine imala je milion prihoda. Pa hajte vi registrujte firmu, pa objasnite kako imati milion prihoda, govori Cenić.

svetlana cenic
FOTO: Screenshot
Svetlana Cenić

Osvrnula se na informacije da SNSD-ovi načelnici pod pritiskom Milorada Dodika odbijaju novac koji dolazi iz Amerike.

-To je čisti idiotizam. Neko vam daje pare, da razvijete opštinu, da uradite nešto, a oni neće, valjda solidarni s Miloradom Dodikom i njegovom porodicom, koja je postala enormno bogata. Gdje tu logika? Sad se kao inati. Kome ćeš se inatiti? Te pare će otići na drugu stranu i nekom dobro, jasna je.

“Oni su mene sankcionisali”

Na našu konstataciju da će sada “cinici” u Republici Srpskoj sada govoriti “lako je njoj, ona živi u Sarajevu”, Cenić odgovara da ona i dan danas glasa u RS.

-Ja živim u stanu u kojem sam odrasla. Nisam otišla u Sarajevo zbog vrućih krompira, nego su apsolutno svi ugovori raskinuti sa mnom i to su njegovi poltroni tako zdušno uradili. Nigdje nisam mogla raditi, čak sam pitala da li mogu da uplaćujem u WC-u, da li sam podobna za to? Niti je ko smio sa mnom da sarađuje niti išta, naravno iz straha. Putovala sam u Sarajevo kao luđak iz Banja Luke, ujutro krenem, navečer se vraćam i slično, nekad čak i nekoliko puta sedmično. Ništa u Banja Luci nisam mogla raditi i sada da mi oni drže predavanje. Oni su mene sankcionisali prije nego što su znali da će oni biti sankcionisani. Ja sam bila pod svim njihovim sankcijama, otkriva Cenić.

Neće se povući

Smatra da ne vjeruje da će se Milorad Dodik povući sam do kraja godine, kako je to bilo objavljivano u posljednje vrijeme u medijima širom BiH.

-Ne vjerujem u to. Njemu je jedina vjera u životu “vlast i pare”. To je jedini Bog i jedina vjera kojoj se on klanja, kune i zbog toga sve to radi. I on će sada ko da se povuče. Ma dajte… Neće se povući, jedino ako mu možda obećaju da će se vratiti za par godina, kao nekad Milo Đukanović, samo što je Đukanović šlifovan za razliku od Dodika. Naravno da mu se imovina ne dira, da može da raspolaže imovinom, možda pod tim uslovima. Naravno tu se podrazumijeva i amnestija za cijelu porodicu, a i šire. Drugo ne, jer on da voli Republiku Srpsku, ne bi kod boraca sletao helikopterom i onda im prilazio da se rukuje, zaključuje Cenić.