Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministarstvo vanjskih poslova

Državljani BiH pozvani da ne putuju u Liban, oni koji su tamo da se jave bh. ambasadi

Foto: Pixsell

“Državljanima Bosne i Hercegovine se ne preporučuje putovanje u Republiku Liban imajući u vidu trenutno stanje i pogoršanu bezbjednosnu situaciju”

Nakon što su ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Libanu pozvala svoje građane da napuste tu zemlju “na bilo koji dostupan način”, usred straha od sveopšteg rata između Izraela i Hezbolaha i šireg regionalnog sukoba oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

“Državljanima Bosne i Hercegovine se ne preporučuje putovanje u Republiku Liban imajući u vidu trenutno stanje i pogoršanu bezbjednosnu situaciju”, istakli su.

Bh. državljani koji su u Libanu mogu kontaktirati nadležne vlasti.

“Građani Bosne i Hercegovine koji se nalaze u ovoj zemlji u slučaju potrebe mogu da se obrate Ambasadi Bosne i Hercegovine u Amanu (Jordan). Kontakt telefoni Ambasade Bosne i Hercegovine u Amanu: + (962 6) 58 56 921; + (962 6) 58 56 924; e-mail: [email protected]. Također, moguće je obratiti se Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine putem broja telefona: +387 33 281 234 i e-maila: [email protected]”, dodali su.

Strah od pogoršanja situacije dodatno je ojačao u regiji, dok Iran i njegovi saveznici, uključujući libanonski Hezbolah, opetovano upućuju prijetnje Izraelu, koji optužuju da je odgovoran za smrt palestinskog čelnika Hamasa Ismaila Hanije.