Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ženi pozlilo tokom štrajka glađu radnika Željezare

BiH

hitna zenica
Foto: Zenicablog

Tokom štrajka radnika Željezare Zenica večeras je jednoj ženi pozlilo, te je prebačena vozilom u Hitnu pomoć. Prethodno joj je ukazana pomoć na licu mjesta, javlja Zenicablog.

Stanje radnika, koji čekaju da im se obrati neko od nadležnih iz Vlade FBiH, sve je teže, jer se radi uglavnom o srednjovječnim i starijim osobama slabijeg zdravstvenog stanja.

Prethodno, predstavnici sindikalaca i štrajkača saopćili su da su osobe slabijeg zdravstvenog stanja uputili kućama, jer ne mogu izdržati dugotrajnije izlaganje opasnosti, prenosi Zenicablog. Neki od njih su odbili da napuštaju prostorije i nastavili su štrajk.

Podsjetimo, oko 150 radnika zeničke Željezare od jutros od 10.30 sati štrajkuje glađu. Nalaze se u prostorijama direkcije firme koja je od četvrtka u stečaju, čekajući da im se neko od nadležnih iz federalne Vlade javi i razgovara sa njima.

Zahtijevaju da im se, ako već neće raditi kao Ishrana za ArcelorMittal Zenica, pod hitno isplati po 13 dugujućih plata i uveže staž za posljednjih 16 godina, kako bi se prijavili na biro.