Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za pola godine

Dostavljena 21 prijava po osnovu sumnje na korupciju u Brčko distriktu BiH

brcko
Foto: Fena/ Arhiva

One su usmjerene ka nezakonitim i koruptivnim radnjama iz oblasti zapošljavanja, javnih nabavki i naročito iz segmenta obrazovanja, odnosno sumnji na validnost stečenih diploma, posebno uposlenika u javnim službama i institucijama Distrikta, precizirao je Mešanović

Kancelarija za prevenciju i borbu protiv korupcije Brčko distrikta BiH u šest mjeseci tekuće godine zaprimila je više prijava nego od njenog osnivanja prije 15 mjeseci.

-Od početka godine do danas smo zaprimili 21 prijavu po osnovu sumnje na koruptivne radnje. Samo dvije od njih nisu dalje procesuirane jer nisu imale dovoljno obavezujućih podataka za ulazak u proceduru, dok je preostalih 19 obrađeno i proslijeđeno Policiji i Tužilaštvu Distrikta – rekao je zamjenik direktora Kancelarije Mirza Mešanović.

One su usmjerene ka nezakonitim i koruptivnim radnjama iz oblasti zapošljavanja, javnih nabavki i naročito iz segmenta obrazovanja, odnosno sumnji na validnost stečenih diploma, posebno uposlenika u javnim službama i institucijama Distrikta, precizirao je Mešanović.

Sama procedura obrade zaprimljenih prijava u Kancelariji traje maksimalno pet do se sedam dana.

-Obrađene prijave potom proslijeđujemo brčanskoj Policiji i Tužilaštvu, koji dalje preduzimaju korake iz svoje nadležnosti – podvlači Mešić.

Izuzetnu važnost u ovom kontekstu ima i činjenica da je brčanska Skupština blagovremeno usvojila Zakon o radu Kancelarije za prevenciju i borbu protiv korupcije, kao i Zakon o “zviždačima“, odnosno licima koja prijavljuju koruptivne radnje, čime su stvoreni zakonski preduslovi za uspješan rad same Kancelarije.

-Sigurno možemo načiniti kroz saradnju s građanima dalji iskorak u borbi protiv korupcije u Distriktu, te vjerujem da će takvi iskoraci biti vidljivi već do kraja tekuće godine – zaključio je zamjenik direktora Kancelarije za prevenciju i borbu protiv korupcije Brčko distrikta BiH.