Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izmjenjena Uredba

Došlo je do promjene pravila o zapošljavanju u Kantonu Sarajevo

biro nezaposleni
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Uredba o postupku prijema u radni odnos mijenja se već četvrtu godinu zaredom. Vlada je postupila po prijedlogu Ureda za borbu protiv korupcije

Vlada Kantona Sarajevo izmijenila je Uredbu o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru na teritoriji Kantona Sarajevo. Ova uredba mijenja se već četvrtu godinu zaredom.

Ovaj put Vlada je izmijenila nekoliko članova uredbe kojima je propisana uloga supervizora na konkursima za zapošljavanje u javnom sektoru. Time je Vlada, zapravo, konačno postupila po preporuci Ureda za borbu protiv korupcije KS iz Analize antikorupcijskog okruženja javnog sektora u KS iz 2022. godine.

Rizici i neizvjesnosti

U toj analizi stoji da je proces supervizije uveden u postupke zapošljavanja u javnom sektoru Kantona Sarajevo u martu 2019. godine te da je supervizor zamišljen kao dodatni korektivni faktor, kojim proces zapošljavanja u javnom sektoru Kantona Sarajevo dobija novu dimenziju. Međutim…

-Dosadašnja praksa je pokazala da je proces supervizije povezan sa određenim rizicima, neizvjesnostima i sistemskim manjkavostima. Prvi nedostatak ovog procesa je činjenica da supervizori nisu profesionalci koji poznaju propise u određenoj oblasti u kojoj se imenuju da budu supervizori. Zatim, ne postoje jasno definisani kriteriji i uslovi da bi neko lice bilo supervizor – stoji u analizi Ureda za borbu protiv korupcije.

Izmjena objavljena u Službenim novinama

Kako su naveli, supervizore Uredu delegiraju direktori/rukovodioci institucija (većinom javnog sektora Kantona Sarajevo) i Ured nema uticaja na to, a što znači znači da direktori/rukovodioci, iz reda svojih zaposlenika, delegiraju Uredu supervizore po njima poznatim kriterijima.

Šta je tražio Ured

Ističu da je Ured dopisom tražio od institucija da to budu osobe od integriteta, izrazitih moralnih i profesionalnih kvaliteta. Nadalje, nakon što Ured imenuje supervizora za nadzor nad konkretnim postupkom prijema u radni odnos, Ured nema više nikakvog uticaja na ovaj proces niti postupanje supervizora u njemu.

-Ured je stava da se institut supervizora pokazao neefikasnim da bi prevenirao ili otkrio pojavu zloupotreba u postupcima prijema u radni odnos u javnom sektoru Kantona Sarajevo. Ovim institutom stvara se sistem dvostruke kontrole postupaka prijema u radni odnos u javnom sektoru Kantona Sarajevo, ovi postupci se dodatno birokratiziraju i njihovo trajanje se produžava. Ovaj institut nije ostvario željene antikorupcijske rezultate. Ured je stava da je institut supervizije potrebno ukinuti – zaključak je Ureda za borbu protiv korupcije KS.