Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ko opstruira, a ko otaljava

Dokument iz Vlade FBiH otkriva ping-pong igru oko Južne interkonekcije?!

južna interkonekcija
FOTO: Unsplash
Ilustracija

Zašto je Federalno ministarstvo odbilo izdati urbanističku dozvolu za strateški projekat koji bi smanji ovisnost o ruskom plinu? Koji su kantoni odbili dati saglanosti? Šta je radio BH Gas?

Jedan od najvažnjih strateških projekata za Bosnu i Hercegovinu kada je riječ o sistemskom rješenju gasifikacije te oslobađanja od ruskog utjecaja po ovom pitanju, projekat Južna interkonekcije, kojeg podržavaju Sjedinjene Američke države, u pravom smislu riječi je predmet ping-pong igre između pojedinih institucija u Federaciji BiH.

Ministar prostornog uređenja FBiH Željko Nedić (HDZBIH) zvanično je u dokumentu odaslanom Parlamentu FBiH obrazložio zbog čega je njegovo ministarstvo odbilo izdati urbanističku dozvolu za ovaj kapitalni projekat.

Šta je radio Martić

Odgovarajući na poslaničko pitanje Mahira Mešalića (DF), Nedić je naveo da su tri od četiri kantona navelo da izgradnja ovog gasovoda nije u skladu sa planskim dokumentima tih kantona. Riječ je o Zapadno-hercegovačkom, Livanjskom i Hercegovačko-neretvanskom u kojima, inače, HDZBiH čini dio vlasti. Jedino je Srednjobosanski kanton, naveo je Nedić, dao zeleno svjetlo za ovaj projekat.

Akt Nedića

S druge strane, Nedić je istaknuo da je BH Gas, federalno javno preduzeće koje treba biti implementator projekta, od 9. septembra 2021. do 25. maja 2022. (tada je na čelu Federalnog ministarstva prostornog uređenja bio Josip Martić, također kadar HDZ-a BiH) parcijalno dostavljao traženu dokumentaciju.

Uz svaku dopunu, kako je istaknuo Nedić, BH Gas bi tražio i dodatno prouženje roka za dostavljanje preostale dokumentacije, a što mu, dodaje, odobreno.

Nedić se pozvao na član 40. Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta prema kojem Federalno ministarstvo prostornog uređenja izdaje urbanističku saglasnost na osnovu pribavljenog mišljenja kantonalnog ministarstva, dok član 37., kako ističe, kaže da se saglasnosti izdaje ako je u skladu sa planskim dokumentima.

Murphyeve kritike

Federalno ministarstvo je, navodi Nedić, minimalnu dokumentaciju koju je dobio od BH Gasa dostavio kantonima, te je, kako smo naveli, dobio tri negativna mišljenja. Na osnovu svega ovoga, ističe Nedić. Federalno ministarstvo je 13. aprila ove godine donio odluku kojom odbija zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti. Dodao je da investitor (BH Gas) nikada nije izvršio potpun dokumentaciju.

Akt Nedića

Inače, američki ambasador u BiH Michael Murphy u martu je žestoko kritikovao predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića zbog opstrukcije projekta Južne interkonekcije. Optužio ga je čak da radi u interesu Rusije. Prema riječima Murphya ovaj projekat treba da vodi BH Gas, a ne neka nova firma u Hercegovini, što predlaže Čović.

Prije nekoliko sedmice tokom susreta u Mostaru američki ambasador je pozvao Čovića da radi na mjerama kojima će se okončati ovisnost o ruskom plinu.