Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

skup ispred bkc-a

Dok traje sjednica Skupštine TK: Protest djece sa invaliditetom i njihovih roditelja

3110_protest_Imam_pravo-9

Protest organizuje UG “Imam pravo”, a podržalo ga je 18 udruženja građana koja se bave podrškom djeci sa invaliditetom i osobama sa neratnim invaliditetom, te dvije škole u kojima se obrazuju djeca sa teškoćama u razvoju i/ili invaliditetom iz Tuzle

Dok se održava sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, na parking prostoru ispred BKC Tuzla okupljena su djeca sa invaliditetom, njihovi roditelji i osobe sa neratnim invaliditetom, kako bi ukazali na probleme sa kojima se suočavaju, ali i na tešku socio-ekonomsku situaciju u kojoj se nalaze, piše Tuzlainfo.

Protest organizuje UG “Imam pravo”, a podržalo ga je 18 udruženja građana koja se bave podrškom djeci sa invaliditetom i osobama sa neratnim invaliditetom, te dvije škole u kojima se obrazuju djeca sa teškoćama u razvoju i/ili invaliditetom iz Tuzle.

Njihovi zahtjevi u formi amandamana se nalaze sjednici Skupštine TK, a predložit će ih Komisija za pravdu, ljudska prava i građanske slobode.

Glavni zahtjevi čije ispunjenje traže su izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti TK i to na način da se pravo na dječiji dodatak uredi zakonski izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica sa djecom Tuzlanskog kantona i definiše tako da pravo na dječiji dodatak imaju svi oni koji su nesposobni za samostalni život i rad, a nesposobnost je nastupila do 15. godine života ili u toku redovnog obrazovanja, od dana podnošenja zahtjeva pa sve dok invaliditet postoji.