Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Trajno neprihvatljiva Izetbegovićeva ocjena da je RS nastala na genocidu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je za Republiku Srpsku trajno neprihvatljiva ocjena Bakira Izetbegovića i njegovih saradnika da je RS nastala na genocidu.

“To pokazuje ambiciju Bakira Izetbegovića da je on Bosna – naravno da on nije BiH. Neka mu je sretno u toj Bosni u kojoj on jeste Bosna”, rekao je Dodik danas novinarima u Trnu kod Laktaša, a prenosi Srna.

Dodik je istakao da Bakir Izetbegović ovdje nije BiH, već samo član Predsjedništva BiH, kako je to i rečeno i ništa više.

Govoreći o web stranici Predsjedništva BiH na kojoj se nalazi govor Bakira Izetbegovića sa prezentacije projekta “Genocid nad Bošnjacima 1992-1995”, u okviru koga se, između ostalog, navodi da je u Prijedoru počinjen genocid, što nijedna pravosudna institucija nije potvrdila, Dodik je rekao da je ovakav Izetbegovićev istup “velika zloupotreba”, kojom treba da se bave drugi.

On je ustvrdio da je očigledno da je bilo zločina i niko ne može to da porekne, ali sve ovo vrijeme baveći se tim pitanjem govori koliko su neki razočarani ili ostrašćeni u tom pogledu.

Dodik je rekao da bi za svaki ratni sukob, pa i ovaj koji se desio u BiH, bilo dovoljno da oni koji su odgovorni za stradanje odgovaraju. On smatra da se i taj proces privodi kraju.

“Naravno da se nije desio genocid, bez obzira na ambiciju Bakira Izetbegovića kojeg sam vidio tamo sa Naserom Orićem, jer on smatra da to ima pravo i da to za Bošnjake ne bi trebalo da bude nikakav problem. Ja moram da kažem da su to čiste izmišljotine što se toga tiče i ne može se govoriti o genocidu, ali se može govoriti o stradanju kojeg je bilo na svim stranama”, kazao je Dodik.