Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik u Skupštini RS-a pozvao poslanike opozicije da podrže održavanje referenduma

BiH

narodna skupstina rs

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, izjavio je danas da je potrebno povući odluku o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine ukoliko za njegovo održavanje ne postoji opšti politički konsenzus, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ako opozicija prihvati održavanje, spreman sam da idemo u održavanje refernduma, odredićemo datum. Pozivam vas kao predsjednik RS da prihvatite i idemo na referendum. Spreman sam da stanem ispred svih vas i da idemo u to”, rekao je Dodik i dodao je da podržava da se povuče odluka o referendumu ako opozicija neće da ide u održavanje referenduma.

Prema njegovim riječima, nakon ovakvog referenduma potrebno je djelovanje na nivou BiH, a opozicija u RS učestvuje u vlasti na nivou BiH.

U Narodnu skupštinu RS Dodik je došao nakon što su poslanici opozicije govorili da je trebalo da prisustvuje današnjoj sjednici obzirom da je bio predlagač za donošenje Odluke o raspisivanju referenduma 2015. godine.

“Zahvaljujem se opoziciji da je smatrala da je moje prisustvo tako važno”, rekao je Dodik na početku obraćanja u Narodnoj skupštini.

Ponovio je da je njegov stav o radu Suda i Tužilaštva BiH konstantan i jasan.

“Davno sam shvatio da Sud i Tužilaštvo, koje je nametnuo visoki predstavnik, predstavljaju mjesto kreiranja novog političkog sistema”, rekao je Dodik i dodao da je to mjesto gdje se putem progona i zloupotreba pokušava urušiti snaga RS.

Naglasio je da je politički konsenzus potreban za najvažnija pitanja, a da je referendum “sveto pravo RS”.

“Sve stvari će se ovdje jednog dana završiti referendumom”, rekao je Dodik.

U raspravi sa poslanicima opozicije, Dodik ih je pitao zašto su danas ovdje, jer u radu prošle dvije sjednice Narodne skupštine nisu učestvovali.

Prilikom održavanja referenduma, prema riječima Dodika, potrebno je da većina ljudi upisanih u birački spisak izađe i glasa za ukidanje Suda i Tužilaštva.

Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD, obralažući prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o raspisivanju referenduma rekao je da insistiraju da svi koji su počinili ratne zločine budu procesuirani, ali bez selektivnog pristupa.

Višković je istakao da je potrebno da se produži rok za održavanje referenduma i dopuni odluka o sastavu komisije, ali da se takva odluka mora donijeti koncenzusom uz podršku poslanika opozicije

U Narodnoj skupštini RS u toku je sjednica o stavljanju van snage Odluke o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, koja je donesena 15. jula 2015. godine. Predviđeno referendumsko pitanje glasi: “Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?”.

NSRS počela raspravu o povlačenju Odluke o referendumu, stigao i Dodik