Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: SDS, PDP i NDP urušavaju potencijal i snagu RS

milorad dodik

SDS, PDP i NDP svojim izdajničkim djelovanjem na nivou “zajedničkih” institucija Bosne i Hercegovine nastavljaju da dodatno urušavaju potencijal i snagu Republike Srpske i dovode RS u lošiji položaj nego što je bila ikada, izjavio je danas Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nakon sastanka u Banjaluci sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u RS, javlja Anadolu Agency (AA).

Lideri stranaka SDS, PDP, NDP, SRS RS i NS, koje čine Savez za promjene ponovo se nisu odazvali pozivu Dodika, kao što je bio slučaj i prije sedam dana kada ih je Dodik takođe pozvao na sastanak.

Sastanku sa Dodikom prisustvovali su lideri SP-a Petar Đokić, DNS-a Marko Pavić, SRS Dragan Đurđević, PUP-a Ilija Stevančević, te potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović i poslanik SDSK Nenad Stevandić.

[yuzo_related]

Dodik je u obraćanju novinarima nakon sastanka naveo da su trivijalni razlozi zbog kojih se predstavnici Saveza za promjene nisu odazvali

“Kada nešto hoćes onda ćeš i naći način da to uradiš, a kada nećeš uvijek ćeš naći razlog da objasniš zašto nećeš”, kazao je Dodik.

Naveo je je da razlozi ovih partija ulaze u sferu neozbiljnih i ponašanja i politika.

“Očigledno je da je njima najmanje stalo do Republike Srpske jer na ovaj način pokazuju svoju potpunu nezainteresovanost za RS i dogovore u okviru RS”, istakao je Dodik.

On je naglasio da RS uspješno funkcioniše u institucionalnom smislu, Narodna skupština RS ima potencijal da odbrane snagu, poziciju i autonomiju RS.

“Htjeli smo s vama da radimo, pozivamo vas da to učinite, želimo da vodimo dijalog svjesni da i mi nismo bezgrešni, ali da ono što se radi bježeći od zajedničke odgovornosti za RS, a u ime RS na nivou BiH, to nije dobro i ne donosi ništa dobro RS. Odavno SDS, PDP i NDP ne predstavljaju RS u Sarajevu, oni predstavljaju vlastite političke programe i vlastite političke grupe”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima oni nemaju pravo na svoj stav kada u ime RS donose odluke, već moraju da imaju stav Republike Srpske.

Izrazio je žaljenje što ovaj pokušaj sastanka sa liderima stranaka iz Saveza za promjene nije uspio, ali je naglasio da pozicija u RS ne zatvara vrata.

Ostali učesnici današnjeg sastanka smatraju da je ključno da predstavnici SDS, PDP i NDP učestvuju u dogovorima, jer ne dolazeći na sastanke pokazuju nepoštovanje prema Republici Srpskoj.