Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Republika Srpska se zadužuje za 300 miliona dolara

BiH

milorad dodik

Republika Srpska zadužit će se za 300 miliona dolara potvrdio je danas Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

“Finalizovan je ugovor vezan za podršku budžetu Republike Srpske od 300 miliona dolara. Kamatna stopa je tri posto fiksna, na godišnjem nivou. Cijenimo da je to veoma dobar aranžman, grejs period je period trajanja kredita, 36 mjeseci, a nakon toga moguće ga je ponovo produžiti za isti period s tim što, kako idu uplate plaćaju se i kamate”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

[yuzo_related]

Prema njegovim riječima ovo je “jedan od poslova realizovanih u saradnji sa poslovnim svijetom koji ima povjerenja u ono što jeste RS”.

“Ovaj novac biće dovoljan da održi stabilnost isplate penzija i plata i da pojaća likvidnost javnog sektora. Obaveze koje su dospjele, a nisu isplaćene na vrijeme s ovim novcem ćemo moći da isplatimo. Primarno je da ćemo ovim novcem da zamjenimo skupe postojeće kredite čije su kamate preko pet ili šest odsto i trezorske zapise i obveznice da ih zamjenimo sa ovim relaksiranijim uslovima, tako da će RS stabilizovati svoje finansije i neće biti izazova”, rekao je Dodik.

Istakao je da će RS ove godine dobiti 50 miliona iz dogovorenog aranžmana.

“Ovaj kredit nije bauk”, naglasio je Dodik navodeći da je to je dobra vijest za Republiku Srpsku.

Na pitanje novinara pojasnio je da je kreditor registrovan u SAD, tačnije na Floridi i bavi se finasijskim poslovima, da se radi o referentnom subjetu i potpuno potentnom da daje kredite.

Prema ranijim informacijama, riječ je o američkom investicionom fondu “Global Bancorp Commodities & Investment”.