Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon sjednice Predsjedništva

Dodik: Postoje samo dva načina da se riješi problem ilegalnih migranata

dodik

Dodik je kazao da su sa dnevnog reda skinute sve tačke, odnosno materijali Ministarstva vanjskih poslova BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u Sarajevu da na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH nije bilo saglasnosti u vezi s tačkom dnevnog reda vezanom za ocjenu kvaliteta u srednjem obrazovanju – PISA.

– Imamo situaciju da oko PISA i drugih stvari nema saglasnosti i najvjerovatnije ću ja na tom pitanju potegnuti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa kroz Narodnu skupštinu Republike Srpske. Mi tražimo da se tu uključe entiteti, a pošto toga nema ja nisam mogao da glasam – kazao je Dodik novinarima nakon sjednice Predsjedništva.

Dodik je kazao da su sa dnevnog reda skinute sve tačke, odnosno materijali Ministarstva vanjskih poslova BiH.

– Neko u Ministarstvu inostranih poslova, još uvijek vjerujem da to nije ministarka, ne proslijeđuje poštu ni meni kao članu Predsjedništva, niti predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji. To je neprihvatljivo i tražimo informaciju o tome – kazao je, između ostalog, Dodik.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da izdaju jednu izjavu vezao za epidemiju koronavirusa. Naveo je da je epidemiološka situacija zabrinjavajuća i da je neophodno da se svi još jednom pozovu na oprez i poštivanje mjera jer je očigledno da epidemija ima ekspanziju, a veliki je uticaj i na ekonomiju.

Dodik je kazao da je razgovarano o pitanju ilegalnih migranata u BiH, te podsjetio da je Predsjedništvo ranije tražilo jedan cjelovit pregled i program za rješavanje tog pitanja.

– Mi i dalje mislimo da postoje samo dva načina da se riješi problem migranata. Jedan je da se otvore granice prema EU i da svi oni odu tamo gdje su htjeli ili drugi da se vrate u zemlje iz kojih su došli – rekao je Dodik.