Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Na nama je da ocijenimo opasnost odluka koje donosimo

BiH

milorad dodik

Nakon sastanka u Beogradu sa predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, u izjavi novinarima, predstavnici Srba iz Bosne i Hercegovine potvrdili su da će referendum o Danu Republike Srpske, zakazan za 25. septembar, biti održan.

Predsjednica Vlade bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović rekla je nakon sastanka da su predstavnici Srbije ponovili da se Srbija neće miješati, ali da su tokom sastanka pokazali i razumijevanje o svim dešavanjima u regionu.

”Ovo je naša odluka u Republici Srpskoj, a rukovodstvo svih političkih partija sa sjedištem u RS je donijelo odluku da se ide na referendum. Narodna skupština je bila mjesto gdje je ta odluka donesena i mi apsolutno razumijemo važnost održavanja tog referenduma i ne vidimo razlog za svu galamu koja je uslijedila svih ovih sedmica nakon toga u okviru BiH“, rekla je Cvijanović.

zeljka cvijanovic

Predsjednik bh. entiteta Milorad Dodik istakao da je sastanak bio odgovoran i kreativan te da su tokom njega upoznati sa stavovima državnog rukovodstva Srbije.

”Ponovljeni su raniji stavovi da se oni neće miješati, niti podržavati, niti osporavati odluke koje donosimo, a da je na nama da ocijenimo sve opasnosti i probleme, koje mogu eventualno odluke koje mi donosimo u RS, da donesu“, rekao je Dodik.

On je izrazio punu zahvalnost Srbiji za mogućnost da popričaju o svim važnim elementima o razvoju situacije u regionu.

”Na nama je odgovornost za sve odluke u RS-u, koja smatra da sve što čini, čini u skladu sa zakonima. RS smatra da postoje određene špekulacije vezane za prava i onoga što jeste Dan Republike Srpske i RS je jedinstvena u pogledu da se odbrani Dan Republike, 9. januar i u tom pogledu će se nastaviti dalje aktivnosti“, rekao je Dodik.

Član Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je 9. januar bio i ostat će značajan praznik Republike Srpske te da će sasvim sigurno se nastaviti obilježavati.

”Biće narednih dana i vrlo složenih situacija i prilika. Mislim da nam je potrebna jedna vrsta razuma, koja se ogleda u činjenici da Sarajevo treba da prihvati činjenicu da je Srbima stalo do 9. januara, a mi ćemo naći način kako ćemo kod Ustavnog suda BiH to provesti, da se sačuva dignitet srpskog naroda u BiH“, rekao je Ivanić.

mladen ivanic

On je dodao da je svima stalo da se vrate politici kompromisa, ali da to ne mogu činiti samo Srbi.

”Moraju to da shvate i predstavnici, posebno bošnjačkog naroda, da prestanu da više izazivaju stvar do koje je nama jako stalo i da shvate da je vreme osijonosti prošlo i da vreme osijonosti nikome ništa dobro doneti neće“, istakao je Ivanić.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić je u izjavi novinarima apelovao na sve da doprinesu da ponovo ne dođe do zaoštravanja koje bi izmaklo kontroli i koje bi nas vratilo dvadeset godina unazad.

”Nažalost, mnoge stvari podsjećaju na 1991. godinu i izgleda da mnogi od nas nismo makli od početka u nauku šta sve može da se izrodi ukoliko se situacija dovede do usijanja. Vidim da će se referendum održati, s obzirom da niko u Narodnoj skupštini nije podnio inicijativu da se promijeni odluka Narodne skupštine“, rekao je Bosić.

mladen bosic

U zajedničkom saopštenju predsjednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića izdatom nakon sastanka navedeno je da ”Nikolić i Vučić nisu pružili podršku, ali ni na koji način nisu želeli da utiču na promjenu političkih stavova legitimno izabranih političara u Republici Srpskoj povodom održavanja najavljenog referenduma“.