Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novo ročište

Dodik danas ponovo pred Sudom BiH: Hoće li konačno biti pročitana optužnica?

milorad dodik suđenje
FOTO: Pixsell
Sa današnjeg suđenja Miloradu Dodiku

Postupak nikada nije počeo jer je Dodikova odbrana u dva navrata tražila razna izjašnjenja i izuzeća. Prethodna dva ročišta su bila prekinuta

U Sudu Bosne i Hercegovine danas bi konačno trebala biti pročitana optužnica u predmetu protiv Milorada Dodika, predsjednika RS i lidera SNSD-a.

Ročište bi napokon trebalo biti održano nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odbacilo zahtjev odbrane Dodika za izuzeće tužilaca u procesu koji se protiv njega vodi.

Postupak nikada nije počeo

Izuzeće tužilaca Nedima Ćosića, Nives Kanevčev, Biljane Golijanin te Gordane Bosiljčić zatraženo je jer ne postoji nepristrasan pristup predmetu, smatra odbrana Milorada Dodika.

Dodika i Miloša Lukića, vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika RS”, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je optužilo za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, a Sud je optužnicu potvrdio 11. septembra.

Postupak nikada nije počeo jer je Dodikova odbrana u dva navrata tražila razna izjašnjenja i izuzeća. Prethodna dva ročišta su bila prekinuta.

Na suđenju koje je trebalo biti održano 6. decembra Dodik i Lukić su se pojavili, ali ročište nije održano jer je Dodikova odbrana tražila odgodu zbog žalbe koju su namjeravali uložiti na prethodnu odbijenicu Suda da se suđenje premjesti u Banja Luku.

Glavni pretres nije održan ni 20. decembra. Bubić je tada tražio izuzeće sva četiri tužioca koja je odredilo Tužilaštvo BiH, tvrdeći kako su oni pristrasni. Kazao kako su ga iz Tužilaštva BiH objavili su da su ti prigovori odbijeni.

Šta donosi presuda

Ako budu osuđeni, Dodiku i Lukiću prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Osuđujuća presuda za Dodika bi značila automatsku smjenu s pozicije predsjednika RS-a, a za Lukića s pozicije v. d. direktora Službenog glasnika RS.

Dodik i Lukić optuženi za nepoštivanje odluka visokog predstavnika. Oni su na ročištu za izjašnjenje o krivnji 16. oktobra 2023. godine rekli da “ne razumiju optužnicu”, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.