Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Do ponedeljka prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH bez stranaca

BiH

ustavni sud rasprava o praznicima (8)

Radna grupa za izradu prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, koju čine predstavnici parlamentarnih stranaka iz bh. entiteta Republika Srspka, do ponedeljka će usaglasiti konačno rješenje, koje bi 10. decembra trebalo da se nađe pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, rekao je član Radne grupe Momčilo Novaković.

“Postoji jedna opcija zakona i posao bi trebali završiti u ponedeljak. Ono što se nalazi kao moguća varijanta su različiti pristupi izboru sudija i načinu donošenja odluka u Ustavnom sudu BiH, ali u svakom slučaju je izostanak stranih sudija. To je opcija koja sigurno ide”, rekao je Novaković, nakon sastanka Radne grupe održanog danas u Banjaluci.

Objasnio je da je neriješeno pitanje kako izabrati devet sudija, da li šest iz FBiH, tri iz RS, da li samo konstitutivni narodi ili i ostali.

“Radimo na pitanju donošenju odluka da li iz svakog entiteta bar jedan glas, svakog naroda bar jedan sudija, da li vijeće za zaštitu nacionalnog interesa i tako dalje. Pokušavamo da napravimo tekst zakona koji je prihvatljiv za sve građane BiH, ne samo za one koje su inicijatori nego i za predstavnike bošnjačkog i hrvatskog naroda, jer jasno je ako BiH zaista želi približavanje EU ona i njeni građani moraju preuzeti punu odgovornost za institucije koje postoje i koje su i ustavne i koje su kasnije zakonima donesene”, dodao je Novaković.

Zvaničnici RS saglasili su se na sastanku u nedelju da treba pripremiti zakon o Ustavnom sudu BiH iz čijeg sastava bi bili eliminisani stranci. Do ove odluke došlo je nakon što je Ustavni sud BiH 26. novembra utvrdio da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske, koji predviđa da je 9. januar – Dan Republike, nije u skladu sa Ustavom BiH.