Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta reći

Direktorica zavoda o udžbenicima sa zločincima Mladićem i Karadžićem: “Cilj je da učenici znaju svoju historiju”

ratko mladić ostaje u zatvoru
FOTO: MMKS
Ratko Mladić

Cilj je da učenici ne treba nikoga da mrze, da znaju svoju historiju, da znaju ko su i odakle su i kakvo im je porijeklo, ali u isti mah da prihvate i drugačijeg od sebe, koji ne dijele poglede na prošlost kao oni”, navela je Tanasić.

Pedagoški zavod RS je institucija koja ima zakonom dato pravo da donosi prijedlog nastavnog plana koji potom potvrđuje ili ne potvrđuje Ministarstvo prosvjete i kulture, rekla je direktorica zavoda Slađana Tanasić reagujući na osude međunarodnih zvaničnika i domaćih političara na izmjenu nastavnog plana i program za predmet historije za deveti razred osnovnih škola na području ovog bosanskohercegovačkog entiteta prema kojem će učenici učiti o Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, ali ne kao o ratnim zločincima već kao o komandantima i ratnim herojima.

Tanasić je u razgovoru za RTRS kazala da nema novih udžbenika, ali da je novost to što je izmjenjen nastavni program za historiju osmog i devetog razreda.

“Teme su identične starom nastavnom programu. Jedanaesta tema je Republika Srpska i otadžbinsko- odbrambeni rat i ona je izazvala veliku pažnju u FBiH”, naglasila je direktorica zavoda ocijenivši “da nam je historija takva kakva je i da imamo obavezu da pomenemo ljude koji su bili dio te historije”.

“Sasvim je normalno da upoznamo učenika sa historijom i događajima koji su obilježili jednu našu etapu. Cilj je da učenici ne treba nikoga da mrze, da znaju svoju historiju, da znaju ko su i odakle su i kakvo im je porijeklo, ali u isti mah da prihvate i drugačijeg od sebe, koji ne dijele poglede na prošlost kao oni”, navela je Tanasić.